Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vědci zjistili: Strach z pavouků a jiné fobie jsou dědičné

A z čeho máte strach vy? V DNA to pak můžete přenést na své děti
5. dubna 2014 | 06:00

Nový výzkum, který proběhl na medicíně v Atlantě, ukázal, že je možné, že se některé informace dědí pomocí chemických změn, které probíhají v DNA. Pokusy na myších totiž ukázaly, že se mohou na své potomky přenést informace o traumatech nebo stresujících situacích.


Z výzkumu tedy vyplývá, že zkušenosti rodičů, předtím, než vůbec splodí potomka, mají vliv na strukturu a funkci nervového systému budoucí generace. Takový jev tak může přispívat k mezigeneračnímu přenosu potencionálního rizika neuropsychických poruch, jakými jsou například fobie, úzkosti a post traumatické poruchy.

rodina
Autor: shutterstoclk

To znamená, že zkušenosti jsou nějakým způsobem přenášeny z mozku do genomu a to jim umožňuje přenos na další generace. Vědci nyní doufají v dalším pokračování výzkumu, aby zjistili, jakým způsobem se informace do DNA dostane.
Pro nás laiky tedy vysvětleno tak, že pokud se někde ve vaší generaci vyskytuje psychická porucha, panický strach z pavouků, obezita nebo porucha příjmu potravy, můžete mít strach z pavouků i vy a být třeba mnohem náchylnější k přibírání váhy a podobně.

Celý výzkum je ještě v plenkách, takže jde zatím jen o dohady, ale zasvěcenci jsou si jisti, že tohle je dobrá cesta, která posune zdravotnictví zase o krok dál.