Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Moc časté běhání může být příčinou předčasné smrti

Běhání se prý také nemá přehánět, trochu zpomalte a zkraťte trasu
8. dubna 2014 | 11:24

Běhání je bez všech pochybností zdravé a udržuje člověka v kondici, ovšem někteří odborníci jsou toho názoru, že pokud jde o dusání do tvrdého povrchu, příliš ho může mít naopak vliv špatný.

Objevilo se několik studií, které tvrdí, že pokud člověk běhá více než třicet dva kilometrů týdně a rychlosti dvanáct kilometrů v hodině nebo rychleji, mají mnohem vyšší šanci na to, že umřou v mladším věku než ti, kteří běhají pomalejším tempem a na kratší vzdálenosti. Jinými slovy by se tedy dalo říct, že pokud přidáváte vzdálenost a rychlost, tak zdravotní benefity běhání mizí. Martin Matsumara, který vede výzkum přiznal, že by takovýto způsob běhání mohl mít toxické účinky na srdce.

...
Autor: Shutterstock


Existují samozřejmě zapálení běžci, kteří s něčím podobným vůbec nesouhlasí a upozorňují na to, zda byly vzaty v potaz také ostatní vlivy, jakými je například kouření nebo tělesná váha, než vynesli svůj soud.

Běh v plážovém písku
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Matsumara zkoumal tři tisíce osmset běžců, v potaz bral i veškeré jejich zdravotní nedostatky nebo špatné návyky. „Kromě toho rozdílu, že jedna skupinka běhá rychleji a dál než ta další jsme nenašli žádné vysvětlení toho, proč ztrácí běh ve vyšší rychlosti a delší vzdálenosti své zdravotní výhody.,“ řekl Matsumara.

V každém případě plánuje další testy a doporučuje lidem, kteří chodí běhat, aby toho za žádnou cenu nenechávali, protože je to pro ně dobré, jen trochu zpomalili a běhali maximálně dvě až tři hodiny týdně.