Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Připravte si domácí jogurt! Potřebujete jen hrnec a mléko

15. února 2014 | 06:00

Chcete mít doma po ruce čerstvý a poctivý jogurt? Není nic lepšího, než se pustit do domácí výroby. Postup je jednoduchý a výsledek výborný.

Doba přípravy: 20 minut
Doba uležení: 4 až 12 hodin

Budete potřebovat:

1 l plnotučného mléka
1 lžíci bílého jogurtu s živou kulturou
1 lžíci cukru

Jogurt
Autor: David Háva

Postup:
Do hrnce nalejte malé množství vody, pak přidejte mléko. Ohřejte ho na 80 °C. Když se navrchu začne tvořit pěna, odstavte ho a nechte vychladnout na 40°C. Do mléka přidejte jogurt a dobře promíchejte.

Jogurt
Autor: David Háva

V této fázi můžete přidat i lžíci cukru, ale není to nutné.

Jogurt
Autor: Shutterstock.com

Hrnec zakryjte a dejte ho na místo se stálou teplotou (okolo 30 °C). Po 4 až 6 hodinách zkontrolujte, zda houstne. Pokud ne, nechte hrnec stát ještě několik hodin.

Jogurt
Autor: David Háva

Z hotového jogurtu slejte přebytečnou tekutinu a rozdělte ho do menších uzavíratelných skleniček.

Jogurt
Autor: David Háva

Autor: pil