Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Využijte sílu pampelišek: Dodají energii a pomohou zhubnout

Natrhejte si pampelišky a uvařte zázračné lektvary.
12. dubna 2014 | 06:00

Nepřítel anglických trávníků, ale především skvělá léčivka pro jarní ozdravné kúry – to je pampeliška. Nenechte si ji proklouznout pod rukama a vyzkoušejte naše recepty. Pomůžou vám se shazováním kil i proti únavě.

V tomto období máte pampelišku přímo na dosah, proto by byl hřích ji nevyužít. Je totiž jedním z nejlepších jarních pomocníků, podobně jako kopřiva. A funguje bez vedlejších účinků. Co všechno z ní můžete připravit?

Na hubnutí:

Připravte si jednoduchý, hubnoucí pampeliškový čaj. Jednu lžíci mladých pampeliškových lístků nasekáte, dáte do hrníčku, přidáte lžičku oregana (ne plnou) a přelijete horkou vodou. Nechte vylouhovat 10 minut a poté sceďte. Pijte třikrát denně po jídle.

Pampeliška
Autor: shutterstock.com

Jarní životabudič:

Jste po zimě jako mátoha? Vyzkoušejte mix, který vám vlije sílu do žil. Hrst listů pampelišek rozmixujte na kaši, přidejte šťávu z jednoho pomeranče a jednoho nastrouhaného jablka. Přislaďte medem a zalijte 0, 2 litry mléka, kefíru nebo bílého jogurtu. Rozmíchejte a pijte ráno nalačno.

K pročištění krve:

Potřebujete smíchat 25 gramů kořene a 25 gramů listu pampelišky, po 25 gramech kopřivy, břízy, maliníku, 15 gramů bezinkového květu a 5 gramů květu měsíčku. Z vrchovaté lžičky směsi si dvakrát denně připravte výluh (nechte louhovat 10 minut a pak sceďte).

Autor: zum
Video se připravuje ...