Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sýr a sýrové náhražky: Víte, jak je rozeznat?

Jíte sýr a nebo jeho náhražku z rostlinného tuku?
16. dubna 2014 | 11:00

Také si často kladete otázku, jak je to možné, že za vašeho mládí chutnaly sýry jinak? Možná, že místo na kvalitu výrobků dnes koukáte spíše na jejich cenu a už léta si kupujete místo mléčných výrobků, jejich náhražky.

„Mléčné výrobky můžeme označit jako „koncentrát zdraví a síly“. Jsou to koncentráty významných živin obsažených v mléce – především mléčných bílkovin, mléčného tuku, mléčného cukru a celé řady minerálních látek, vitamínů a stopových prvků.“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc. z Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Bílé plus.

Podle České potravinářské komory činí levnější náhražky mléčných výrobků asi 10% sortimentu v obchodech a tak chcete-li místo kdovíjakých rostlinných tuků jíst opravdové sýry, budete se muset trochu snažit. Jak ale poznáme sýry od jejich imitací a jaký je v nich vlastně rozdíl?

sýry
Autor: Bileplus.cz
Sortiment sýrů a sýrových náhražek se rozděluje na:
- Sýry přírodní
- Sýry tavené
- Imitace sýrů
- Výrobky s nahrazeným mléčným tukem

Sýry přírodní a sýry tavené jsou vyráběny z mléčného tuku. K výrobě imitace sýrů se používá rekonstitucí složek mléka a mléčných surovin, které se smíchají a ve formě nechají ztuhnout. Takovou imitací sýrů jsou například „Sýr na zapékání“, „Sýr na pizzu“ nebo „Mozzarela na zapékání“. Co se týká výrobků s nahrazeným mléčným tukem, to jsou právě ty, které jako „Sýr“ nesmějí být označovány a v nichž je drahocenný mléčný tuk nahrazován rostlinným.

ss
Autor: archiv firem
Jak poznat sýr od sýrové náhražky

Rozklíčujte název: Pokud se spoléháte na to, že náhražku sýra poznáte na první pohled, pak věřte, že tomu tak není. „Pokud výrobce při zpracování mléka nahradí některou základní složku mléka jinou nemléčnou složkou, musí o tom spotřebitele náležitě informovat na deklaracích výrobku. Daný produkt nesmí již označit vyhrazeným termínem pro mléčné výrobky. Použité způsoby označování nás nesmějí uvádět v omyl. Hlavně pokud jde o charakteristiky potraviny a zvláště o její povahu, identitu, vlastnosti, složení množství, trvanlivost, původ nebo vznik, způsob výroby či získávání," objasňuje Ing. Jiří Kopáček.

Jenže vynalézaví výrobci dělají vše proto, aby názvy těchto alternativ byly sice podle zákona, ale i tak co nejvíce zavádějící. Takové výrobky sice nesmějí být označovány jako „SÝR“ ale na jejich obalech často najdete pojmenování, které si se sýrem ihned spojíme, jako například „Balkán“, „Tavený výrobek“ nebo například „Tavený krém“.

ementál
Autor: profimedia.cz, archiv
Dívejte se na etiketu: Náhražka se od opravdového sýru liší samozřejmě složením, které musí být uvedeno na jeho obalu. Složky jsou na etiketě uváděny v sestupném pořadí, tedy na prvním místě je uváděna ta, jíž je ve výrobku nejvíce. Sýrové náhražky obsahují často rostlinný tuk, pšeničný škrob, emulgátory a barviva nebo aroma.

Konzistence: Pokud si domů přinesete výrobek, o kterém jste si myslely, že se jedná o sýr, možná vás překvapí jeho konzistence. Napodobeniny sýra mají neelastickou a drobivou konzistenci. Pokud výrobce nahradil mléčný tuk, bude výrobek navíc chutnat lojovitě a mít jakousi margarínovou pachuť.

Co je zdravější, sýry nebo jejich náhražky?

„Sýrové náhražky mají trhu své místo nejen u nás, ale i v jiných státech. Z hlediska zdraví nelze zobecňovat, jestli jde o zdravou či nezdravou potravinu. Museli bychom posoudit každý jednotlivý výrobek a hodnotit dle jednotlivých parametrů – procentuální zastoupení tuků, původ tuků, obsah solí, dusitanů, barviv, kvasinek a plísní", říká výživová poradkyně Mgr. Lada Nosková.

Jíte sýr a nebo jeho náhražku z rostlinného tuku?
Autor: profimedia.cz
"Sýry obecně ke zdravé výživě patří. Nejvíce si jich ceníme pro obsah vápníku, který je dobře využitelný. Pokud by sýrová náhražka neměla obsahovat základní surovinu, kterou je mléko, právě o tuto výhodu sýra bychom se ochuzovali. Co se sýrů týče, jejich jediná vada je právě v tom, že obsahují příliš mnoho tuku. Tento mléčný tuk je tvořen především nasyceným mastnými kyselinami - ty jsou silně aterogenní (podporují kornatění tepen). Chceme-li předcházet kardiovaskulárním onemocněním je důležité upřednostňovat sýry s nižším množstvím tuku. Pak by náhražky sýrů obsahující rostlinný tuk mohly mít pro některé jednotlivce smysl z hlediska ochrany před těmito onemocněními. Co se týká dětí – rozhodně bych upřednostnila sýry – pravé, právě pro nenahraditelnost a maximální využitelnost vápníku,“ říká výživová poradkyně Diet Plan Mgr. Lada Nosková.