„Mléčné výrobky můžeme označit jako „koncentrát zdraví a síly“. Jsou to koncentráty významných živin obsažených v mléce – především mléčných bílkovin, mléčného tuku, mléčného cukru a celé řady minerálních látek, vitamínů a stopových prvků.“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc. z Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Bílé plus.
Podle České potravinářské komory činí levnější náhražky mléčných výrobků asi 10% sortimentu v obchodech a tak chcete-li místo kdovíjakých rostlinných tuků jíst opravdové sýry, budete se muset trochu snažit. Jak ale poznáme sýry od jejich imitací a jaký je v nich vlastně rozdíl?
- Sýry přírodní
- Sýry tavené
- Imitace sýrů
- Výrobky s nahrazeným mléčným tukem
Sýry přírodní a sýry tavené jsou vyráběny z mléčného tuku. K výrobě imitace sýrů se používá rekonstitucí složek mléka a mléčných surovin, které se smíchají a ve formě nechají ztuhnout. Takovou imitací sýrů jsou například „Sýr na zapékání“, „Sýr na pizzu“ nebo „Mozzarela na zapékání“. Co se týká výrobků s nahrazeným mléčným tukem, to jsou právě ty, které jako „Sýr“ nesmějí být označovány a v nichž je drahocenný mléčný tuk nahrazován rostlinným.
Rozklíčujte název: Pokud se spoléháte na to, že náhražku sýra poznáte na první pohled, pak věřte, že tomu tak není. „Pokud výrobce při zpracování mléka nahradí některou základní složku mléka jinou nemléčnou složkou, musí o tom spotřebitele náležitě informovat na deklaracích výrobku. Daný produkt nesmí již označit vyhrazeným termínem pro mléčné výrobky. Použité způsoby označování nás nesmějí uvádět v omyl. Hlavně pokud jde o charakteristiky potraviny a zvláště o její povahu, identitu, vlastnosti, složení množství, trvanlivost, původ nebo vznik, způsob výroby či získávání," objasňuje Ing. Jiří Kopáček.
Jenže vynalézaví výrobci dělají vše proto, aby názvy těchto alternativ byly sice podle zákona, ale i tak co nejvíce zavádějící. Takové výrobky sice nesmějí být označovány jako „SÝR“ ale na jejich obalech často najdete pojmenování, které si se sýrem ihned spojíme, jako například „Balkán“, „Tavený výrobek“ nebo například „Tavený krém“.
Konzistence: Pokud si domů přinesete výrobek, o kterém jste si myslely, že se jedná o sýr, možná vás překvapí jeho konzistence. Napodobeniny sýra mají neelastickou a drobivou konzistenci. Pokud výrobce nahradil mléčný tuk, bude výrobek navíc chutnat lojovitě a mít jakousi margarínovou pachuť.
Co je zdravější, sýry nebo jejich náhražky?
„Sýrové náhražky mají trhu své místo nejen u nás, ale i v jiných státech. Z hlediska zdraví nelze zobecňovat, jestli jde o zdravou či nezdravou potravinu. Museli bychom posoudit každý jednotlivý výrobek a hodnotit dle jednotlivých parametrů – procentuální zastoupení tuků, původ tuků, obsah solí, dusitanů, barviv, kvasinek a plísní", říká výživová poradkyně Mgr. Lada Nosková.