Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Myom není rakovina! Nebojte se, někdy zmizí i sám!

Ničíte si zdraví? Zkuste dělat věci jinak.
1. března 2014 | 06:00

Tisíce žen už si v ordinaci gynekologa vyslechly menší jobovku: paní, máte na děloze myom(y), budeme to hlídat, když tak je odstraníme. Většina z nás začne panikařit, protože doktor skoro vždycky dodá, že jde o „takový nádorek“.

Není to žádná rakovina!

První, co po téhle diagnóze vystrašené ženy dělají, je, že doma sednou k počítači a hledají informace na internetu. Chtějí vědět, cože to přesně vlastně na té děloze mají, protože u doktora se z různých důvodů zapomenou na všechno důležité zeptat nebo nerozumí jeho vysvětlení.

Každopádně tady a teď všem sdělujeme, že myom je sice něco jako nádor, ale ne rakovinový! Je to zbytnělá svalovina a v rakovinu se ani nezvrhne. Pravda, můžeme někdy kvůli němu skončit na operačním stole, ale v mnoha případech myomy zmizí i samy od sebe. A hlavně pomůže klasická léčba – tedy léky.

Už zase něco kvůli hormonům!

Hlavní příčinou vzniku myomů jsou hormonální výkyvy. Léčba závisí nejen na velikosti nebo počtu myomů, ale i na tom, jestli žena chce mít děti nebo ne. Tyhle protivné uzlíky na děloze totiž můžou komplikovat otěhotnění. Když už děti neplánujte a myomů je víc a jsou větší, může doktor navrhnout odstranění celé dělohy. Je to ale v naprosté většině případů krajní možnost, od které se stále víc ustupuje. K dispozici jsou totiž velmi účinné léky, které dokážou myomy zmenšit natolik, že prakticky nepůsobí žádné větší potíže.

...
Autor: Shutterstock

Jak je poznáme?

Doktor na ně přijde pohmatem a hlavně ultrazvukovým vyšetřením. Projevují se  delší a silnější menstruaci, což občas vede k chudokrevnosti (máme nižší počet červených krvinek). Častý je i pocit tlaku v podbřišku, hůř se močí, nucení k močení je častější, protože myom může omezovat objem měchýře. Častá je i plynatost a zácpa. Spíš jen výjimečně se objeví krvácení mimo menstruačního cyklu. Některé ženy pociťují bolest při sexuálním styku a občas se jim zvětšuje objem břicha. Jiným zase můžou otékat nohy.

Koho postihuje?

Myomy se nejčastěji objevují mezi třicátým a až padesátým rokem života. Po přechodu jich velká většina sama a bez zásahu zmizí nebo se velmi výrazně zmenší. Nejčastěji postihují ženy, které nerodily, a které konzumují hodně potravin s estrogenem. Kde se vyskytuje? Například v mase, v mléčných výrobcích, v petrželi, karotce nebo tymiánu.

Hlavně se nebojte!

A i když by nakonec mělo přece jen dojít k operaci, protože na myom nezabírají žádné léky ani hormonální léčba (a přitom uzlík stále roste nebo jich přibývá), není čeho se obávat. Výkon se provádí v celkové anestezii a z pohledu operatéra patří k nejběžnějším. I hojení bývá bez potíží. Takže žádné obavy. Kromě toho, když chcete být matkou, doktoři odstraňují jen myomy, dělohu vám kvůli mateřství odstraňovat nebudou.

Autor: rie