Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Černé myšlenky? Zbavte se jich reflexním spánkem!

Přestaňte přetřásat myšlenky.
14. února 2014 | 06:00

Abyste se oprostili od myšlenkového balastu, naučte se používat techniku hlubokého reflexního spánku. Pomocí téhle techniky se můžete úplně uvolnit a zregenerovat během několika minut. Jak na to?

Často se doporučuje myslet na něco hezkého, pak prý se uklidníte a uvolníte. Jenže zářící slunce se stejně za chvilku změní na obličej kolegy, který vás rozčílil, a kvetoucí louka na hromadu papírů a úkolů. Vyzkoušejte něco jiného: hluboký reflexní spánek.

Zaujměte „sed kočího“

Držení těla je důležité pro každé uvolňovací cvičení. Takže nejprve zaujměte takzvaný sed kočího:

- Posuňte se na přední dvě třetiny židle. Dejte kolena trochu od sebe, nohy spočívají celými chodidly na zemi.

- Lokty opřete o stehna, ruce visí volně mezi koleny.

- Je důležité, aby záda byla rovná a břicho mírně vystrčené. Páteř vysuňte trochu dopředu – vytvoříte prostor pro plíce.

- Hlava je lehce skloněná. Zavřete oči – budete se dvakrát lépe soustředit.

- Coby začátečníci potřebujete při nácviku vyřadit rušivé momenty (telefon, zvonek, ztlumit světlo). Brzy to ale zvládnete za jakýchkoli podmínek.

Síla myšlenek prý může i léčit.
Autor: profimedia.cz
Přivoďte si hluboký reflexní spánek

- V sedu kočího uvolněte celé tělo. Jak? Vciťte se do rytmu svého dýchání. Vnímejte, jak dech putuje po celém těle, do paží, rukou, do konečků prstů, z břicha do nohou, do chodidel zvolna se zklidňuje a uvolňuje.

- Teď začněte zkoušet něco, při čem si zpočátku budete připadat hloupě: myslete si slovo „iamon“, a to tak dlouho, až „pronikne“ do celého těla. Asi se vám to zdá divné, a až to budete zkoušet, budou vás rozptylovat zvuky a myšlenky se vám budou toulat. Pokračujte, zkoušejte to. Jednou se vám to povede, věřte tomu.

- Budete spát hlubokým a tvrdým spánkem, maximálně se uvolníte a po probuzení jste zase rychle vzhůru. Dvacet minut reflexního spánku vám nahradí několik hodin toho normálního.

Zbavte se stresu a napětí pomocí meditace po česku.
Autor: Shutterstock
Když budete cvičit…

Zpočátku trvá zhruba čtvrt hodiny, než hluboký reflexní spánek přijde. Když budete cvičit každý den, ovládnete tuhle techniku po šesti týdnech. Potom vám přechod do usnutí trvá několik vteřin. Teď máte po ruce recept, díky kterému se můžete maximálně uvolnit kdykoli a kdekoli.

Autor: zum