Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nemůžete spát? Dejte polštář do lednice a meditujte

Také se vám stane, že někdy nemůžete usnout, převalujete se a nezabírá ani osvědčené počítání oveček? Možná vám pomohou jednoduché triky.
22. srpna 2013 | 09:22

Není nespavost jako nespavost. Pokud nemůžete párkrát do měsíce usnout, převalujete se a ne a ne zabrat, příčinou bude zřejmě stres nebo například počasí, jestliže se ale převalujete minimálně třikrát týdně a tento stav trvá více, jak tři měsíce, jedná se o chronickou nespavost. Tu je potřeba léčit ve spolupráci s odborníkem.

Jestliže se vás týká první problém, tedy, že tu a tam se vám v noci nedaří usnout nebo se stále budíte, mohou vám pomoci jednoduché triky. Vyzkoušejte je, z nedostatku spánku totiž pramení mnoho zdravotních problémů.

Meditace prospívá životní vyrovnanosti.
Autor: profimedia.cz
Meditujte

Před spaním je důležité zklidnit rozpohybované myšlenky. Proto byste měli zapomenout na to, že si v posteli budete procházet pracovní maily nebo dokumenty, také čtení jako jsou detektivky byste si pod peřinu brát neměli, a to stejné platí i o televizi. Ta do ložnice nepatří vůbec. Místo toho si napusťte vanu a relaxujte, poslechněte si příjemnou uklidňující hudbu nebo zkuste opravdovou meditaci či relaxační dechová cvičení.

Vypněte počítače

Jestliže máte ložnici spojenou s pracovnou, je velice důležité, abyste před spaním vypínali počítače i televizi, a to úplně. Modré světlo, které elektronické přístroje vydávají, totiž ruší váš spánek. Pěkným narušitelem nejsou jen velké obrazovky, ale i malá světýlka na přístrojích, která jindy pomalu ani nevnímáte.

Divoké sny jsou důsledek psychického rozpoložení
Autor: profimedia.cz
Čerstvý vzduch

Možná se vám nechce otevírat okno, když už je večer venku taková zima, ale věřte, že pro váš klidný spánek je čerstvý vzduch jednou z nejzákladnějších podmínek. Takže než půjdete příště spát, otevřete alespoň na 15 minut okno, uvidíte, že budete spát jako miminko.

Dejte polštář do lednice

Jednou z pomůcek, jak celou noc klidně spát, je studený polštář. Podle skotských vědců, je dobré nechat přes celý den polštář v lednici a vyndat jej těsně před tím, než si jdete lehnout. Chlad urychlí proces usínání a chladnutí našeho těla.

spánek
Autor: Profimedia.cz
Studená sprcha

Zkuste si před tím, než půjdete spát, vlézt na chvilku pod studenou sprchu a po osušení zamiřte rovnou do postele pod peřinu. Zchlazené tělo se bude pomalu příjemně ohřívat a vás zaplaví slastný pocit únavy. Vyzkoušejte a uvidíte.