Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bylinkové vyprošťováky zaberou na rýmu a zaženou hlad

Bylinkové elixíry vám odpomohou od různých neduhů
16. února 2014 | 06:00

Rychlé, dostupné, levné – a účinek zaručený. Ať už máte rýmu, kašel nebo splín. A možná potřebujete zbrzdit, když melancholii zaháníte sladkým a honí vás mlsná. Na to všechno máme recept.


Vybrali jsme pro vás takové nápoje, které si připravíte jednoduše a z běžně dostupných surovin. Co vás láká nejvíc?

Zázvorový sirup „cloumák“
Pálivý sirup je výborný na zahřátí, ale i na uvolnění dýchacích cest při kašli a rýmě.
Jak na to? Oloupejte a nahrubo nastrouhejte 60 gramů čerstvého zázvoru a dejte do hrnce. Přidejte dva citrony, které jste pečlivě omyli, odrbali kartáčkem a nakrájeli na plátky, litr a půl vody a kilogram cukru. Vařte zvolna 45 minut, promíchávejte. Horký sirup přeceďte a slijte do lahví, uzavřete a uložte do chladu. Pijte zředěný minerálkou nebo horkou vodou v poměru 1kalíšek sirupu na 1 sklenici nápoje.

Rudá bomba
Výborná posilující šťáva při chřipce, když nemáte chuť na žádné jídlo.
Jak na to? Pokud vám stačí jedna porce, pak nakrájejte jednu mrkev a zhruba stejně velké kousky celeru, petržele a červené řepy, jeden až dva listy z hlávky bílého zelí. V odšťavňovači vylisujte šťávu, promíchejte ji a hned vypijte.

Bylinkové elixíry vám odpomohou od různých neduhů
Autor: shutterstock

Zajícovo salátové opium
Obyčejný hlávkový salát je báječný lék proti melancholii, pomáhá i proti úzkosti a nespavosti. Bílá šťáva, která vytéká z košťálu čerstvě uříznutého salátu, připomíná šťávu z nezralých makovic, surovinu pro výrobu skutečného opia.
Jak na to? Na jednu porci potřebujete čtyři větší listy hlávkového salátu. Ty pečlivě omyjte a pomalu čtvrt hodinky povařte v 250 až 300 mililitrech vody. Odstavte a přidejte jednu lžičku sušené nebo několik lístků čerstvé máty a nechte přikryté ještě pět minut vylouhovat. Sceďte, podle chuti přislaďte medem a vypijte na noc.

Šťáva proti chuti na sladké
Dejte si ji, kdykoli vás začne „honit mlsná“, ať přes zimu zbytečně nepřiberete. Šťáva vám spolehlivě přeladí chuťové pohárky. Je plná vitaminů a minerálů a zažene nepříjemné návaly hladu (i při dietě).
Jak na to? Abyste si připravili dvě porce, dejte do odšťavňovače jeden oloupaný stroužek česneku, hrst čerstvých špenátových listů (na jaře je pak můžete nahradit mladou kopřivou), hrst řeřichových klíčků, dvě rozkrojená oloupaná jablka a čtyři omyté a nakrájené mrkve. Přeladili jste?

Autor: zum