Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jídla, která vám před spaním pomohou zhubnout

Jídlo před spaním nemusí být pro vaši dietu zničující
28. ledna 2014 | 16:00

Přiznejte se, občas si ráda sednete před spaním k televizi a dáte si něco dobrého na zobání. Ovšem to jsou právě většinou ta jídla, která nemají se zdravou výživou pranic společného a vám naskakují nežádoucí kalorie. Takže co je a co není vhodné slupnout před spaním?


Nejlepší jídla před spaním
Třešně
Mezi těmi jídly, která jsou pro vás dobrá a pomohou vám, snížit váhu jsou třešně. Obsahují totiž melatonin, který pomáhá řídit vnitřní hodiny. Třešně jsou sladké, čerstvé, a pokud nemůžete spát, šťáva z nich vám zaručeně pomůže.

Mléko
Zřejmě si vzpomenete na svou maminku nebo babičku, jak vám před spaním dávala sklenici horkého mléka. To totiž obsahuje aminokyselinu tryptofan, která je předchůdcem serotininu, jež navozuje klid a pohodu.

Jasmínová rýže
Pokud si dáte čtyři hodiny před spaním jasmínovou rýži, bude se vám lépe usínat. Pomalu se tráví a glukóza z ní jde rovnou do krevního řečiště. Podle jistého amerického výzkumu porce rýže před spaním zkrátí vaše usínání o celou polovinu.

Jídlo před spaním nemusí být pro vaši dietu zničující
Autor: shutterstoclk

Cereálie
Cereálie jsou jedním z nejlepších jídel, které, když je budete jíst před spaním, pomohou vašemu tělu hubnout. Obsahují totiž sacharidy, které jsou pro vás dobré. Nejlepší jsou ty celozrnné, dejte si malou porcičku s mlékem jako noční svačinku.

Banány
Banány jsou skvělým řešením nočních chutí, obsahují totiž látky, které pomáhají relaxovat svaly, jsou zdravé pro náš kardiovaskulární systém a kognitivní funkce.

Nejhorší věci před spaním
Těstoviny
Ano, je to sice rychlé jídlo, které máte raz dva hotové, ale to neznamená, že je dobré, naopak, Těstoviny mají vysoký glykemický index, který zpozdí spánek, pohraje si s vaší hladinou cukru a je dost dobře možné, že se budete v noci budit.

Zmrzlina
Někdy cítíte, že si potřebujete dát pořádnou misku zmrzliny. Ovšem být vámi, raději si to rozmyslím. Zmrzlina je plná tuků. Také cukr vás probere, takže se vám nebude chtít spát a nakonec se uloží a promění se v tukové zásoby. Také bylo prokázáno, že pokud jíte před spaním hodně cukru, máte větší šanci, že se vám budou zdát špatné sny.

Jídlo před spaním nemusí být pro vaši dietu zničující
Autor: shutterstoclk

Celer
Možná se vám to bude zdát divné, protože byste sázela, že zelenina před spaním není nic špatného, ale celer má vysoké, diuretické schopnosti, takže tahá vodu z vašeho těla a vy pak musíte celou noc běhat na záchod. Zelenina je skvělá, ale vyhněte se celeru a jeho podobným, nebo nebudete mít v noci klid.

Tmavá čokoláda
Je to jasné, sedíte před telkou a honí vás strašně mlsná, říkáte si, že hořkou čokoládou toho zase tolik nezkazíte. Ovšem ona obsahuje samozřejmě nežádoucí cukr a navíc kofein, který vám nedovolí usnout.