Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nový trend z USA očima čtenářky: Snědla jsem vlastní placentu!

V některých kulturách je pojídání vlastní placenty zcela běžnou záležitostí.
27. ledna 2014 | 11:13

Stále více žen se rozhoduje hned po porodu sníst vlastní placentu. Proč to dělají? Má smysl je následovat?

Krátce po porodu jsem se sešla se svou kamarádkou. Chtěla (jak jinak) se dovědět všechny podrobnosti. Jestli a jak mě to bolelo, jestli jsem křičela, jestli jsem nakonec uronila slzu dojetí. „A pak jsem si ji pochovala,“ skončila jsem své vyprávění, které ona neustále přerušovala erudovanými dotazy. „A pak?“ ptala se natěšeně. „Co, pak?“ Nechápala jsem. „Snědla jsi ji?“ Vůbec jsem nevěděla, co má na mysli. Až pak z ní vylezlo, že měla na mysli placentu, a začala mi vysvětlovat, jakou jsem udělala chybu. Sníst placentu je totiž prý velký trend a dělají to všechny, které se po porodu chtějí cítit dobře, zdravě a mít dostatek mléka. Ano, znělo mi to stejně jako vám, divně. A tak jsem se začala pídit po informacích…

Jak chutná placenta?

Nemůžu mluvit z vlastní zkušenosti. Ale podle všeho nemá žádnou chuť ani zápach. Všechny ženy, které se k podobnému kroku rozhodly, se shodly na tom, že kdyby nevěděly, co pojídají, vůbec by to nepoznaly. „Nejde vůbec o žádný kanibalismus, jak si někteří lidé myslí,“ říká porodní asistentka, „právo sníst placentu by měla mít každá žena.“ A s tím se nedá jinak než souhlasit. Ať už se nám nový trend líbí či nikoli.

Matka a dítě
Autor: Shutterstock.com
Jak se placenta jí?

Jistě, divoké šelmy se zkrátka po porodu zakousnou do syrové placenty. Ale člověk má mnohem sofistikovanější metody. Nejčastější jsou recepty podle čínské medicíny, které vychází z toho, že se placenty musí nejdřív usušit, nastrouhat a z jejího prášku vyrobit kapsle, které pak maminka několik týdnů polyká. Jednodušší a u nás častější způsob, jak placentu zkonzumovat, je udělat si z ní koktejl. Mnoho porodních asistentek zná recepty, a umí tak maminkám poradit. Ostatně jeden recept na „placentový koktejl“ jsem našla i na kulinárním blogu.

Renata (33): „Rozhodla jsem se pro úpravu s jahodami.“

O tom, že je možné sníst vlastní placentu a že to má skvělé účinky, jsem se dozvěděla od kamarádky z Ameriky, kde je to momentálně velký trend. Nejprve mi to přišlo divné, ale pak jsem začala googlit, ptát se odborníků i alternativců a nakonec jsem usoudila, že když můžu pro sebe a miminko udělat maximum, tak to udělám. Dohodla jsem se se svým porodníkem a krátce po porodu dcerky jsem vypila koktejl s jahodami a mou placentou. Byl to můj první porod, takže nemám s čím porovnávat, ale fakt je, že jsem celé šestinedělí zvládla skvěle. Rána se rychle zahojila a o poporodní depresi nebyla ani náznakem řeč. Můžu to tedy všem jen doporučit.

Titulka Blesk pro ženy
Autor: archiv Blesk pro ženy
VÍCE O TOM, PROČ JE PLACENTA ZDRAVÁ A PROČ SE JEJÍ POJÍDÁNÍ STALO TAKOVÝM HITEM  NAJDETE V AKTUÁLNÍM ČÍSLE ČASOPISU BLESK PRO ŽENY.

Autor: Alice Rossi