Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pozor na počítače v těhotenství! Mohou poškodit plod!

Laptop v takové blízkosti plodu může být nebezpečný, tvrdí vědci
30. ledna 2014 | 11:00

Pokud doma používáte laptop a pohodlně se při tom usadíte na gauči, přičemž si ho položíte na klín, nejste sami. Ukázalo se, že takovýmhle způsobem používá počítač spousta lidí. To ovšem začalo vyvolávat otázky, zda nejsou nějaká zdravotní rizika, která z toho plynou. Vědci zjistili, že by mohly být v ohrožení především ženy, které jsou v očekávání nebo se snaží počít.


Elektromagnetické pole tady bylo ještě před příchodem laptopů, tabletů a chytrých telefonů. V podstatě se v jeho blízkosti pohybujeme už přes sto let. Vždy to ale bylo v relativně velké vzdálenosti. V posledních několika desetiletích se ovšem elektronické předměty přiblížili k našemu tělu a používáme je mnohdy několik hodin denně.

Těhotenství
Autor: Shutterstock.com

Výzkumníci v Japonsku, ale také ve Švédsku se začali zabývat právě zářením elektromagnetického pole a jeho účinky na zdraví člověka. Zjistilo se, že vlivem vystavení tomuto záření dochází ke změnám ve vývoji plodu v těle matky, má vliv na endokrinní hormony a pohlavní žlázy. Varují, že by se dnešní společnost měla pokud možno co nejvíce snažit, vyhnout se přímému kontaktu s elektronickými zařízeními. Těhotné matky a ženy, které se snaží otěhotnět speciálně.

Výzkum je v podstatě ještě v plenkách a čeká ho ještě dalších mnoho let, než budou veškeré vlivy elektromagnetického záření potvrzeny či vyvráceny. V každém případě, jsou zde varování, která bychom neměli ignorovat.