Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chytli jste rýmu? Snažte se nesmrkat!

Máte rýmu? Snažte se smrkat jen tehdy, pokud je to opravdu potřeba.
4. února 2014 | 06:00

Jakmile se vám spustí rýma, snažíte se co nejčastěji smrkat a tím si ulevit? Příliš usilovné smrkání vám ale může přitížit.

Za ucpaný nos nemohou hleny, ale otok sliznice, který je způsoben viry, a právě to je důvod, proč vám při ní smrkání nepomůže. Spíše naopak. Smrkání zvyšuje tlak v nosohltanu, vzduch nemá kam unikat a díky tomu se viry snáze šíří dále do nosních dutin a sluchovodu, kde způsobují infekce.

Začíná období chřipkové epidemie. Je nutné se proti němu chránit?
Autor: Profimedia.cz
Na rýmu jděte s kapkami a horkou koupelí

Místo prostého „frkání“ do kapesníku, používejte nosní kapky, snižující otok sliznice a také ředící hlen, tak aby se mohl snáze posouvat. Skvěle také zabírají horké koupele rukou a nohou. Teplá voda roztahuje cévy a tím odkrvuje nateklou sliznici a podle některých odborníků pomůže v začátku rýmy také fénování nosu nebo inhalace páry.

Začíná období chřipkové epidemie. Jak ji můžeme předejít?
Autor: Profimedia.cz
Pitný režim je důležitý

Při rýmě je stejně jako při jiných onemocněních důležitý dostatečný pitný režim. Díky němu se snáze odplavují škodliviny z těla a organismus se rychleji uzdravuje. Zapomeňte ale na studené nápoje, vhodný je teplý ovocný nebo bylinný čaj, lípu, heřmánek nebo chmel, ředěný ovocný džus pokojové teploty nebo horká voda s citronem.

Vzpomínka na sen může být po probuzení velmi živá a věrohodná, ale většinou se velmi rychle vytrácí.
Autor: Shutterstock.com
Na rýmu pomůže spánek

Spíte méně než 7 hodin? Pak je až třikrát větší pravděpodobnost, že chytnete rýmu. Důležitá je nejen délka spánku, ale také jeho kvalita. Během noci byste se rozhodně neměli ani budit ani příliš převalovat, aby tělo mohlo dostatečně regenerovat a posilovat váš imunitní systém.