Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Když v tom jedou ženy: Jak život ničí alkohol

Video se připravuje ...
Abstinence na prvním místě: Atraktivní bruneta Jitka (1965) je matkou čtyř dětí, která se potýká se závislostí na alkoholu.
VIDEO: ČT/střih Adam Balažovič
26. února 2014 | 09:34

Nezaměstnaná Zuzana, distributorka oblíbených farmářských bedniček Jitka, Ela původem z Ukrajiny a operní diva Helena… tyto čtyři odlišné ženy spojuje jedno – s větším či menším úspěchem bojují se závislostí (nejen) na alkoholu, stejně jako tisíce dalších v České republice.

Mají společné také to, že se staly hlavními hrdinkami unikátního šestidílného dokumentárního cyklu Když v tom jedou ženy, který natočila režisérka Theodora Remundová.

"Osudy našich hrdinek jsme sledovali během tří let," říká Theodora Remundová, která na natáčení úzce spolupracovala se spoluscénáristkou Klárou Formanovou. Výsledkem jsou čtyři příběhově uzavřené pětačtyřiceti minutové díly o každé z žen.

Dva díly navíc ukazují skupinovou terapii v pavilónu závislostí v Psychiatrické léčebně Bohnice. Dokumenty jsou unikátní především díky otevřenému Závislost se díky tomu tvůrcům podařilo zachytit z různých úhlů. "Na alkoholu, drogách, hracích automatech a práškách je blbé to, že jsou po všech stránkách destruktivní, zasahují do těla i společnosti. Ničí mezilidské vazby," pokračuje Remundová. Zároveň ale dokumenty obsahují naději, že je možné s tímto onemocněním něco dělat a že návrat k normálnímu životu je možný.

Celý příběh významně oživují Jitčiny ne zcela nekonfliktní dialogy s jejím partnerem Radkem.
Autor: ČT
Příběh první: Abstinence na prvním místě

Atraktivní bruneta Jitka (* 1965) je matkou čtyř dětí, která se potýká se závislostí na alkoholu. V dokumentu máme možnost vidět mladě vyhlížející ženu, která vyznává zdravý životní styl, pracuje jako distributorka oblíbených farmářských bedniček, věnuje se makrobiotickému vaření, neváhá jet pomoci jako dobrovolnice při povodních na severu Čech, a přesto recidivuje, jako kdyby nechtěla, či se neodvažovala nahlédnout do svého vnitřního světa a konkrétně pojmenovat, co ji k opakovaným recidivám přivádí. Jitka chce žít tady a teď a minulost ji nezajímá. Celý příběh významně oživují Jitčiny ne zcela nekonfliktní dialogy s jejím partnerem Radkem.

Jak to s Jitkou dopadne? Zvládne úspěšně svůj boj s alkoholem? Celý její příběh uvidíte ve středu 26. února ve 22:00 hodin na ČT2.