Málokdo si dokáže představit Vánoce bez smaženého kapra, bramborového salátu, vanilkových rohlíčků a jiných dobrot. Pokušení bývá skutečně veliké a jen těžko se dá odolat. Ovšem i takové „malé“ pálení žáhy může pěkně narušit vánoční pohodu. Proč se přecpávat, když už teď víte, že vám bude špatně? S přeplněným žaludkem si navíc s rodinou moc legrace neužijete (a ona s vámi), takže si to nezkazte!
Střídmost a žádný stres
Nepříjemný tlak pod žebry, pálení a hořká pachuť v ústech - takhle vypadá pálení žáhy, při kterém se žaludeční kyselina vrací směrem do jícnu, místo aby „putovala“ do žaludku. Nejčastěji vás tahle nepříjemnost potká, když to přeženete s jídlem, což bývá právě o svátcích. Přitom stačí málo - upravit si jídelníček.
Poradíme vám, jak se na Silvestra napít, ale vyhnout se kocovině.
Autor: Shutterstock
Jak uhasit pálení
* Vyhněte se smaženým a tučným jídlům (kapra letos neobalujte v trojobalu, ale upečte ho v troubě na olivovém oleji), sladkosti jezte jen přiměřeně (u televize si dopřejte jen dva tři kousky cukroví a zbytek nechte dětem) a nepřehánějte to s alkoholem a kávou. Alkohol i kofein totiž zvyšují produkci žaludeční kyseliny (týká se to hlavně červeného a šumivého vína).
* Opatrně s citrusovými plody a kořeněnými jídly obsahujícími chilli, kari, česnek, cibule a podobně. Pálení žáhy vyvolávají také produkty z rajčat.
* Zapomeňte na chlebíčky s pochoutkovým salátem a místo majonézy použijte rostlinné máslo.
* Nejezte tři hodiny před ulehnutím do postele a spěte na levé straně. Podle lékařů je to nejsnadnější lék, jak zabránit pálení žáhy. Spaní na pravé straně reflux zhoršuje, a stejně tak spaní na břiše, kdy dochází ke zvýšenému tlaku na žaludek.
* Úlevu přinášejí též antacida, léky upravující trávení (neutralizují překyselení žaludku).
* Hýbejte se! I pětiminutová procházka s košem k popelnici pomůže „rozproudit“ trávení, takže vám nebude špatně.
Zázvorový čaj léčí a skvěle chutná.
Autor: Profimedia.cz
Rady našich babiček
* Zázvor se k uklidnění žaludku používá spoustu let. Zkuste kandovaný zázvor nebo zázvorový čaj (nejlepší je z nastrouhaného kořene).
* Do šálku vroucí vody nasypejte 2 lžičky anýzu, kmínu nebo fenyklu, nechte 10 minut luhovat, sceďte a vypijte.
* Do šálku s teplou vodou dejte půl lžičky jedlé sody, kapku citronu a rychle vypijte.
* Žvýkejte! Nevěříte? Sliny pomáhají neutralizovat žaludeční šťávy. Čím víc budete slinit, tím lépe bude vašemu žaludku!