Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejlepší lék na přeplácaný žaludek? Křenové víno!

Je vám po svátečním hodování těžko? Vyzkoušejte přírodní léčbu našich babiček.
27. prosince 2013 | 12:00

Konečně jste se piustili do ochutnávíní vánočního cukroví, nacpali se smaženým kaprem i pečenou kachnou se zelím? Prostě jídlo a zase jídlo. Dejte na náš tip a najděte si chvilku i na přípravu křenového vína. Proč? Bude to váš vyprošťovák na „těžkotonážní“ žaludek.

Domácí křenové víno je ten pravý lék, který oceníte, až vám bude ouvej od žaludku. S přípravou ale musíte začít už teď. Křen vám pomůže s trávením, a co víc – je považovaný za bylinu mládí, podobně jako ženšen. Takže takový léčivý a omlazující doušek, to se hodí!

Medicína z červeného vína

...
Autor: shutterstock.com
Jak na to? Jednoduše. Do litru červeného vína nakrájíte asi dvacet koleček očištěného křenu a necháte alespoň dva dny louhovat. Potom „užívejte“ 2 polévkové lžíce ráno a večer.

Bývala to osvědčená medicína našich babiček, zvlášť když přidaly ještě trochu medu a voňavého koření (hřebíček, skořici).

Léčivý lektvar podruhé

...
Autor: Profimedia.cz
Ještě pro vás máme druhou variantu žaludečního léku. Její příprava trvá o něco málo déle, ale nevadí, všechno stihnete. Potřebujete litrovou láhev. Do pětiny její výšky dáte nastrouhaný křen a zalijete červeným vínem.

Pak necháte týden vylouhovat. Dávkujte si první tři dny třikrát denně čajovou lžičku a
pak třikrát denně polévkovou lžíci. Dál můžete pokračovat podle potřeby…

Užít si jídlo je umění

...
Autor: Shutterstock.com
Vychutnat si všechny sváteční dobroty bez následků, to každý nezvládne. Je nás jednoduše spousta takových, co plácají jedno přes druhé… Nemá cenu si to vyčítat, ale s křenovým vínem můžete být připraveni přispěchat s první žaludeční pomocí.

Autor: zuz