Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Spánek ovlivňuje zdraví: Sovy trpí depresemi, ranní ptáčata rakovinou

  • Víte, co všechno mohou ovlivnit vaše spánkové návyky?

    Fotogalerie

    1 fotografie

    20. srpna 2013 | 08:00

    Rozdílnost mezi skřivany a sovami nemá na svědomí jen partnerské rozepře, ale také nenadálé zdravotní problémy. Věděli jste například, že ti, co chodí pozdě spát mají sklony k narcismu a depresím?

  • Promiskuitní sovy mají více dětí

    Promiskuita
    Autor: Shutterstock.com
    To, zda jste skřivanem, co vstává o páté ráno nebo sovou, která nevylézá z postele před polednem, ovlivňují do jisté míry vaše geny. Každý z nás má totiž v těle nastaveny vlastní vnitřní hodiny, které si tak úplně z vlastní vůle nemůžeme přenastavit.

    Sovy milují sex

    Napadlo by vás, že to, kdy chodíte spát, může ovlivnit váš partnerský život? Již několik vědeckých studií prokázalo, že lidé, kteří chodí spát pozdě, jsou mnohem promiskuitnější než ostatní. Platí to hlavně u mužů, kterým v těle narůstá hladina testosteronu. Ze studie navíc vyplývá, že noční sovy mají také početnější rodiny.

  • Skřivani si ranním vstáváním vydobudou štíhlou linii


    Ploché bříško
    Autor: Shutterstock.com
    Se spánkovým režimem bohužel souvisí také to, zda má člověk sklony k obezitě či nikoli. Lidé, kteří chodí pozdě spát a pozdě vstávají, mají totiž horší stravovací návyky. Většinou vynechávají snídani, mají tak větší hlad a stoupá jim hladina cukru v krvi, naopak potom večeří pozdě a spotřebují dvojnásobek kalorií. Naproti tomu ranní ptáčata snídají do půl hodiny od probuzení a lépe si tak nastartují metabolismus.
  • Chrápající spáči


    Chrápání
    Autor: Shutterstock.com
    „Noční lidé“ mají sklony nejen k pozdním večeřím, ale také k chrápání. Je u nich větší riziko spánkové apnoe, kdy se dech zastaví až na 10 vteřin. Chrápání totiž často ovlivňuje množství tuku v oblasti krku, není to ovšem podmínkou.
  • Ranní vstávání zvyšuje riziko rakoviny prsu


    Rakovina prsu
    Autor: Shutterstock.com
    Zdravotní rizika hrozí i těm, kteří vstávají příliš brzo. Některé studie naznačují, že skřivani se potýkají s větším rizikem rakoviny prsu a dalších druhů onkologických onemocnění. Toto onemocnění podle lékařů souvisí s hladinou melatoninu v těle, který se tvoří hlavně za tmy.
  • Sovy milují zábavu a nedbají na pořádek


    Nepořádek
    Autor: Shutterstock.com
    Nevstáváte dříve, než kolem poledního? Pak je pravděpodobné, že si příliš nepotrpíte na pořádek a raději se bavíte, než abyste dodržovali termíny. Naopak ti, kdo vstávají časně ráno, jsou systematičtější a dbají na pořádek, což v mnoha případech přerůstá až v puntičkářství a pedantství.
  • Depresivní noční život


    Deprese
    Autor: Shutterstock.com
    Těm nočním sovám, kterým zaměstnání nedovoluje vstávat pozdě a před jednou ranní se jim nedaří usnout ani za nic, hrozí deprese mnohem více, než těm, kteří si mohou pospat nebo chodí spát velice brzy. Za psychické poruchy může podle lékařů právě nedostatek spánku a zkrácení některých jeho fází, které jsou důležité pro regeneraci nervové soustavy.

Diskuse ke článku
.