Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Chrápe tak, že nemůžete spát? Pomůže operace, ale i hubnutí

Chrápání může narušit nejen váš spánek, ale také vztah.
19. září 2013 | 08:00

Také jste tuhle větu už někdy pronesla? Nezoufejte. Pomoc existuje a my vám poradíme, jak na to.

"Mám nového chlapa," svěřila se mi známá, když jsme se náhodně potkaly v nákupním centru. Úplně zářila štěstím. „Moc ti to přeju,“ odvětila jsem upřímně. „Hlavně aby vám to dlouho vydrželo.“

Chrápání
Autor: Shutterstock.com
Asi po dvou měsících jsem ji potkala znovu, a už tak šťastná nevypadala. Nechtěla jsem se ptát, ale začala sama. „Je po známosti,“ vzdychla. „Museli jsme se rozejít.“ Překvapilo mě, že se jejich vztah rozpadl po tak krátké době, a svůj údiv jsem zřejmě nedokázala dostatečně skrýt. „Víš, on byl moc hodný. Rozdal by se a udělal by všechno, co mi na očích viděl. Ale… nešlo s ním vydržet. On totiž…,“ udělala pomlku, jako by se styděla ten důvod prozradit. Pak se nadechla a pronesla: „Chrápe! Ale tak strašně, tak hrozně nahlas, že to prostě nešlo vydržet.“

Proč lidé chrápou

Chrápeme, když nám ve spánku něco brání v dýchání. Překážkou může být pouhá rýma, zvětšené krční mandle, ale také porucha nosní průchodnosti. Vchod do hrtanu se díky tomu zúží a průchod vzduchu se ztíží. Plíce hlásí nedostatek, mozek dá pokyn zvýšit rychlost přívodu vzduchu. Tím se zvýší tlak v krku a měkké patro s čípkem začnou vibrovat. Zvuk vibrací je to, co nazýváme chrápáním.

Chrápání nám málem rozvrátilo manželství.
Autor: profimedia.cz
Čím větší zúžení v krku nastane, tím je chrápání hlasitější. Při poruše nosní průchodnosti může být jako příčina chrápání vybočená nosní přepážka nebo zvětšená nosní sliznice (např. při chronické rýmě). Protože důvodů chrápání je víc, je nutné, aby správnou diagnózu určil lékař. Pacienta vyšetřuje specialista ORL, který se chrápáním zabývá. „Vyšetření se nikdo nemusí bát. Jedná se o nekomplikovaný zákrok v místním znecitlivění,“ říká lékařka Ludvika Záhořová z pražské Polikliniky na Národní, která dokáže nejen stanovit přesnou diagnózu chrápání, ale také jeho příčinu zlikvidovat. „Odborný specialista na základě komplexního ORL vyšetření zjistí, zda se jedná o vadu estetickou, nebo o problém funkční, a na základě toho určí další léčebný postup. Ne vždy je vhodné operační řešení, někdy pomůže i konzervativní postup,“ dodává lékařka.

Víte, co vám říkají vaše sny?
Autor: Shutterstock.com
Hezké sny...

V některých případech je nutné, aby lékař odeslal pacienta na další vyšetření do tzv. spánkové laboratoře. Proč se jmenuje spánková? Protože se sem přijdete opravdu vyspat. Vyšetření trvá celou noc a nazývá se polysomnografie. Vyšetřovaný člověk si lehne, dostane několik sond - není to bolestivé a při spánku sondy nijak neruší - a zkušená laborantka pomocí videa z vedlejší místnosti sleduje přesně stanovené ukazatele, které lékař následně vyhodnotí a odhalí pravou příčinu chrápání. Ve spánkové laboratoři se zkoumá například to, zda nemá chrápající člověk větší pauzy při dýchání. U některých lidí může totiž během spánku docházet k zástavě dechu. Říká se tomu apnoická pauza. Délka apnoické pauzy bývá různá, ale když je dlouhodobější (trvá několik desítek sekund) nebo hluboká, může pacientovi ohrozit zdraví a někdy i život. Rozhodující je ale počet apnoických pauz za jednu noc.

Lékařské výzkumy dokazují, že v některých případech chrápání také zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a dalších závažných onemocnění. Proto je vyšetření tak důležité.

Co s tím?

Zajímá vás, jak se dá chrápání odstranit? Možností je několik. „Nikdy nelze dopředu, ještě před vyšetřením pacienta, sdělit, jak „šetrný“ bude konkrétně u něj způsob léčby. Někdy je řešením operace vybočené nosní přepážky, jindy laserová operace v dutině ústní, někdy ani není operační zákrok nutný,“ vysvětluje MUDr. Záhořová. Ani otázka, kolik zaplatíte, není jednoznačná. Pokud se jedná o zdraví ohrožující problém, hradí zákrok zdravotní pojišťovna. V ostatních případech si ošetření platí pacient sám.

Chrápání může narušit nejen váš spánek, ale také vztah.
Autor: Shutterstock.com
Pomůže laser

Je-li chrápání způsobené vibracemi měkkých tkání horních dýchacích cest, např. měkkého patra a čípku, lze problém s úspěchem vyřešit pomocí laserové operace. Lékař vám ji doporučí v případě, když diagnostikuje povolené měkké patro nebo prodloužený čípek. Jednou z možností je i metoda LAUPP. Provádí se ambulantně, je poměrně jednoduchá, rychlá a šetrná. Trvá jen chviličku, přibližně čtvrt hodiny. Pacient zůstane ještě asi týden až 14 dnů doma. Chirurgové při výkonu provedou korekci a modelaci měkkého patra a čípku, čímž dojde k jeho zkrácení a vyztužení. Více než 90 procent těch, kteří zákrok podstoupili, jsou s výkonem spokojeni. A ti ostatní? V případě potřeby můžou operaci po čase zopakovat.

Víte, že…

… chrápání postihuje šest mužů z deseti ve věku nad 40 let?
… u žen je počet o něco nižší? Chrápe 40 % žen ve věku nad 40 let.
… chrápání se také nazývá ronchopatie?
… jednou z častých příčin chrápání je nadváha?

Autor: Dana Pešková