Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přestaňte chrápat: Víme, jak to udělat

Chrápání je zabijákem lásky.
11. října 2013 | 06:00

Chrápání je velice nežádoucí zdravotní problém, který zasahuje i do soukromého partnerského života. Aby nebylo chrápání důvodem k rozvodu, zkuste mu zabránit pár jednoduchými triky. Pokud nezaberou, obraťte se na lékaře.

Změňte polohu spánku

Někteří lidé trpí tzv. pozičním chrápáním. Nejčastěji jej způsobuje pozice vleže, kdy díky gravitaci zapadá jazyk hlouběji do hrdla a blokuje tak dýchání. Problém vyřeší změna polohy, třeba na boku.

Méně pod hlavou

Ohýbání krku může omezit proudění vzduchu do plic. Nedávejte si proto příliš pod hlavu, spíše držte hlavu v rovině s tělem.

Chrápání
Autor: Shutterstock.com
Za chrápání může nadváha

Nadváho okolo krku a hrudníku vyvíjí tlak na svaly důležité pro dýchání. Tím se stahuje hrdlo a vy chrápete. Řešením je shodit pár kilo, začít cvičit a stravovat se zdravě.

Vyhněte se alkoholu před spaním

Alkohol snižuje aktivitu svalstva horních cesta dýchacích, svaly stabilizujícíc hrtan tak mají tendenci hroutit se a vibrovat, čímž dochází k intenzivnějšímu chrápání.

Chrápání nám málem rozvrátilo manželství.
Autor: profimedia.cz
Přestaňte kouřit

Kouření dráždí dýchací cesty, způsobuje vyšší produkci hlenu v nose, hrdle i plicích, ve kterých navíc omezuje příjem kyslíku.

Zvyšte vlhkost vzduchu v místnosti

Příliš suchý vzduch vysouší sliznice, ucpává nos a tím zvyšuje riziko chrápání.