Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nezanedbávejte prevenci: Žena chtěla silikony, zjistili jí rakovinu prsu

Touha po krásnějším poprsí může odhalit rakovinu
6. září 2013 | 12:00

Tisíce českých dívek a žen se ročně obrací na plastické chirurgy s žádostí o úpravu poprsí. Nejčastěji žádají zvětšení, zmenšení, nebo jejich modelaci. Jenže i taková, celkem běžná operace, vám může změnit život.

Iveta (38) se chystala na zvětšení svých prsou silikonovými implantáty. Tři týdny před plánovanou operací se lékařce příliš nepozdával nález na preventivní sonografii a následné mamografické snímky jen potvrdily špatnou diagnózu - rakovinu levého prsu. Místo estetické operaci se tak Iveta urychleně podrobila onkologické léčbě.

Podle lékařů vlastně měla štěstí, protože díky screeningovému vyšetření prsů byl nádor objeven velmi brzy, prs bylo možné navzdory nezbytné operaci z velké části zachovat a šance na úplné uzdravení je vysoká. I takhle jednoduchá věc, jako je preventivní vyšetření, vám může zachránit život.

Na věku nezáleží

Celorepublikové statistiky dokládají, že výskyt zhoubného nádoru roste s věkem, především po 45. roce. Přesto i u mladší generace (cca 20 – 40 let), která tvoří většinu zájemkyň o plastickou úpravu prsou, rozhodně nejde o ojedinělé případy. A hlavním cílem preventivního předoperačního vyšetření je tyto pacientky odhalit, aby měl plastický chirurg jistotu, že dává implantát do zdravého prsu, respektive že provádí modelaci zdravého prsu.

Preventivní odebrání prsu

Vyšetření mamologem je ovšem důležité i pro vytipování tzv. rizikové skupiny žen, u které je pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu vysoká (až 80 %). „Pokud se prokáže poškozený gen BRCA1 nebo BRCA2 – tak jako to bylo například u herečky Angeliny Jolie, vysoká rodinná zátěž anebo i jiný vzácný dědičný syndrom, není těmto pacientkám plastika prsu vůbec doporučena. Místo toho se podrobí pravidelnému monitoringu anebo se přikloní k opačnému zákroku -  preventivnímu odstranění prsních žláz  s možností okamžitého vložení implantátů,“ konstatuje MUDr. Roman Kufa, vedoucí lékař Perfect Clinic.

Touha po krásnějším poprsí může odhalit rakovinu
Autor: Shutterstock.com

Podle mamoložky Renáty Kalajové tuto skupinu žen vytipují lékaři podle anamnézy, zejména byl-li v rodině pacientky zaznamenán častější výskyt karcinomu. A konečně rizikovým faktorem je i vyšší věk ženy, konkrétně nejčastěji se karcinom vyskytuje mezi 55 a 70 rokem věku.  

Sono nebo mamograf?

Zatímco pro ženy nad 45 je vhodné volit v rámci prevence spíše mamografii (rentgentové vyšetření), pro ženy mladší, kdy je větší podíl žlázy v prsu, má větší výpovědní hodnotu sonografické vyšetřování.

Ruce na prsa. Hned.

Víte, že až 30% případů rakoviny prsu odhalí partner? A že rakovinu prsu může mít i muž? Zajímavé také je, že pokud starší dámy překonají hormonálně závislý karcinom prsu, většinou se dožívají vysokého věku ve velmi dobrém stavu. Spousty zajímavých a životně důležitých informací včetně obrovsky důležitého návodu na samovyšetření prsu najdete na stránkách www.rucenaprsa.cz.

Autor: ema