Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nasycené tuky: Pryč s nimi, kradou vám život!

21. ledna 2013 | 00:00
Prezentace klienta |

V Dánsku se už nemohli koukat na to, jak si obyvatelstvo ničí zdraví, a tak před časem zavedli takzvanou „tukovou daň“. Čeští lékaři volí jinou strategii: velkou vysvětlující kampaň, kterou chtějí snížit konzumaci živočišných tuků, obsahujících nasycené mastné kyseliny.

Na slova lékařů je třeba se trochu soustředit. Jde o to, že není tuk jako tuk. Záleží na složení, tedy na tom, jaký typ mastných kyselin tuky obsahují. „Jednoznačně doporučujeme nahrazovat ve stravě nasycené mastné kyseliny nenasycenými, jinak řečeno nahrazovat tuky živočišné rostlinnými a rybími tuky,“ vysvětluje MUDr. Otto Herber, místopředseda Společnosti všeobecného lékařství. Nadměrné množství konzumovaných živočišných tuků, ne jen samotného másla a sádla, ale i výrobků, které tyto tuky obsahují, je totiž nejpalčivějším problémem českého jídelníčku.

Proč je kolem nasycených mastných kyselin tolik „povyku“? Protože nevhodná strava, která je na ně více než bohatá, má za následek vysokou hladinu cholesterolu i vysoký krevní tlak a další zdravotní komplikace, které se projevují nemocemi srdce a cév. „Nasycené mastné kyseliny kromě jiného samy urychlují stárnutí cévní stěny a proces aterosklerózy tím, že zvyšují aktivitu zánětlivé reakce,“ zdůrazňuje doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., předseda České společnosti pro aterosklerózu. Právě neinfekční zánět cévních stěn způsobuje rozvoj tak závažného poškození cévních stěn, které končí třeba i srdečním infarktem nebo cévní mozkovou příhodou.

Mimochodem, na infarkt zemře v Evropě každou minutu jeden člověk a naše země si v této úmrtnosti drží přední pozice. Cílem kampaně lékařů je snížit počet Čechů, kteří před 65. narozeninami umírají na infarkt myokardu, o 40 procent. Opravdu k tomu stačí přehodnotit stravování. Více informací najdete na www.nasyceneskodi.cz.

 

Jak ozdravit jídelníček:

  • používejte rostlinné oleje a tuky (margaríny) místo másla a sádla
  • odstraňujte před konzumací z masa viditelný tuk
  • dejte přednost mléčným produktům se sníženým obsahem tuku jezte více ryb a drůbeže místo červeného masa
  • odstraňujte kůži z drůbeže před kuchyňskou úpravou  
  • co nejvíc se vyhýbejte takzvaným skrytým tukům, většinou obsaženým v potravinách živočišného původu (uzeniny, mléčné výrobky apod.)
  • maximálně omezte konzumaci smažených jídel