Zdravá strava, dostatek minerálů a vitaminů, to vše je pro nás důležité po celý život. Přesto bychom však měli jíst podle toho, kolik nám je let.
Něco jiného nám v jídelníčku prospívá, když je nám dvacet, jiné potřeby mají padesátníci...
Co jíst, když je vám 40 let:
Důležité potraviny: celozrnné těstoviny, čočka, červené zelí, cereálie, mandle, banány, červené víno
Hlídejte si váhu!
Po čtyřicítce se metabolismus zpomaluje, svalová hmota se ztrácí, a tak může nastat problém s přibývajícími kilogramy. Víc se soustřeďte na příjem kalorii, snižte jejich příjem přibližně o 100 kcal denně.
Výborným pomocníkem může byt vláknina, která vás naplní, a vy budete jíst méně. Navíc pomáhá proti zácpě, která se s postupujícím věkem objevuje stale častěji. Vláknina pomáhá i snižovat hladinu cholesterolu. Většina lidi ale ji jen polovinu doporučované dávky (25 mg).
Zdroj vlákniny
* hrnku celozrnných cereálií (9 g)
* hrnku Černých fazoli (8 g)
* 1 hruška (4 g)
* 30 g mandli (3 g)
* ½ hrnku celozrnných těstovin (3 g)
Pozor na krevní tlak
S přibývajícím věkem začiní kolísat i krevní tlak, takže čím dříve začnete s prevenci, tím větší mate naději na udrženi normálního tlaku i ve vyšším věku.
Proto dodavejte tělu draslík. Nejenže pomaha tlak snižovat, ale funguje i jako přirozená ochrana proti sodíku, který jej naopak zvyšuje.
Dostatečný příjem tohoto stopového prvku pomáhá i proti úbytku kostní hmoty, potřebujete jej pro správnou funkci nervového a svalového systému. Hraje zásadní roli i při správné činnosti srdce.
Zdroj draslíku
* středně veliký brambor (0,6 g)
* banán (0,42 g)
*1 hrnek nízkotučného mléka (0,38 g)
*½ hrnku čočky (0,36 g).
I mozek chce výživu Podpořte činnost mozku především konzumací potravin bohatých na antioxidanty.
Podle výzkumů pomáhají snižovat riziko demence i Alzheimerovy choroby. Tyto přirozené složky rostlin můžou aktivně zlepšovat mysl blokováním reakcí, které poškozují buňky v mozkové tkáni.
Zdroj antioxidantů
Vyzkoušejte pět porcí ovoce anebo zeleniny denně:
* 1 hrnek borůvek, malin nebo jahod
* ½ hrnku sušených švestek
* 1 skleničku červeného vína
* 1 hrnek artyčoků
* ½ hnku syrového červeného zelí.