Úterý 5. listopadu 2024
Svátek slaví Miriam, zítra Liběna
Oblačno 9°C

Seriál o stravování! Po 40 si dopřávejte těstoviny a červené víno

22. dubna 2012 | 06:00

Ve čtyřiceti potřebuje naše tělo úplně jinou výživu, než ve 30, nebo v 50 letech. Co je pro vás ve vašem věku nejvhodnější a proč, se dozvíte v našem seriálu!

Zdravá strava, dostatek minerálů a vitaminů, to vše je pro nás důležité po celý život. Přesto bychom však měli jíst podle toho, kolik nám je let.

Něco jiného nám v jídelníčku prospívá, když je nám dvacet, jiné potřeby mají padesátníci...

Co jíst, když je vám 40 let:

Důležité potraviny: celozrnné těstoviny, čočka, červené zelí, cereálie, mandle, banány, červené víno

testoviny
Autor: Profimedia.cz

Hlídejte si váhu!

Po čtyřicítce se metabolismus zpomaluje, svalová hmota se ztrácí, a tak může nastat problém s přibývajícími kilogramy. Víc se soustřeďte na příjem kalorii, snižte jejich příjem přibližně o 100 kcal denně.

Výborným pomocníkem může byt vláknina, která vás naplní, a vy budete jíst méně. Navíc pomáhá proti zácpě, která se s postupujícím věkem objevuje stale častěji. Vláknina pomáhá i snižovat hladinu cholesterolu. Většina lidi ale ji jen polovinu doporučované dávky (25 mg).

Zdroj vlákniny
* hrnku celozrnných cereálií (9 g)
* hrnku Černých fazoli (8 g)
* 1 hruška (4 g)
* 30 g mandli (3 g)
* ½ hrnku celozrnných těstovin (3 g)

Pozor na krevní tlak
víno
Autor: Profimedia.cz

S přibývajícím věkem začiní kolísat i krevní tlak, takže čím dříve začnete s prevenci, tím větší mate naději na udrženi normálního tlaku i ve vyšším věku.

Proto dodavejte tělu draslík. Nejenže pomaha tlak snižovat, ale funguje i jako přirozená ochrana proti sodíku, který jej naopak zvyšuje.

Dostatečný příjem tohoto stopového prvku pomáhá i proti úbytku kostní hmoty, potřebujete jej pro správnou funkci nervového a svalového systému. Hraje zásadní roli i při správné činnosti srdce.

Zdroj draslíku
* středně veliký brambor (0,6 g)
* banán (0,42 g)
*1 hrnek nízkotučného mléka (0,38 g)
*½ hrnku čočky (0,36 g).

I mozek chce výživu Podpořte činnost mozku především konzumací potravin bohatých na antioxidanty.

banán
Autor: Profimedia.cz

Podle výzkumů pomáhají snižovat riziko demence i Alzheimerovy choroby. Tyto přirozené složky rostlin můžou aktivně zlepšovat mysl blokováním reakcí, které poškozují buňky v mozkové tkáni.

Zdroj antioxidantů
Vyzkoušejte pět porcí ovoce anebo zeleniny denně:
* 1 hrnek borůvek, malin nebo jahod
* ½ hrnku sušených švestek
* 1 skleničku červeného vína
* 1 hrnek artyčoků
* ½ hnku syrového červeného zelí.

Jak se stravovat ve 50 letech? Dozvíte se zítra!

Autor: Silvie Risová, Kbak, Kema