Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výzkum prokázal: Sklenice mléka denně zlepší paměť

Nová studie zjistila daleko lepší paměť u lidí, kteří pravidelně konzumují nejen mléko, ale i jiné mléčné výrobky jako jsou jogurty, sýry a dokonce i zmrzlina.
5. února 2012 | 06:00

Věděli jste, že již jedna sklenka mléka denně vám pomůže k lepší výkonnosti mozku a dokonce dokáže předejít zdravotním problémům? Vědci prokázali, že mléko je skvělým lékem na špatnou paměť, problémy se srdcem či vysoký krevní tlak.

Mléko, jak všichni určitě dobře víme, pomáhá dobrému růstu kostí, a zásobuje tělo spoustou vitamínů a proteiny.

Mléko je ale nově oslavováno jako lék na výkonnější paměť!

Nová studie zjistila daleko lepší paměť u lidí, kteří pravidelně konzumují nejen mléko, ale i jiné mléčné výrobky jako jsou jogurty, sýry a dokonce i zmrzlina.


Čím víc mléka, tím lepší paměť

Vědci požádali o vyplnění dotazníků na 972 mužů a žen, který se týkal detailů jejich denní stravy. Především se zaměřili na to, jak často konzumují mléko a to třeba jen do kávy či čaje.

Zkoumaní lidé ve věku od 23 do 98 poté podstoupili sérii osmi přísně sledovaných testů, které měly za úkol zjistit jejich koncentraci, paměť a v neposledním případě i schopnost učit se.

Studie, zveřejněná v časopise International Journal říká: „Dospělí kteří konzumují mléčné výrobky alespoň pětkrát nebo šestkrát týdně, byli o mnoho lepší v testech paměti v porovnání s těmi, kteří mléčné výrobky konzumují jen zřídkakdy.

Vědci tvrdí: „Nově zjištěná fakta o zdravotním přínosu mléka pro náš mozek přinášejí o důvod víc proč začít každý den pít polotučné, nebo nízkotučné mléko.“

Pomáhá i srdci a snižuje tlak

Výzkumníci z Univerzity v Maine v USA věří, že hořčík, který je ve velkém obsažen především v mléčných výrobcích, by mohl jednou pomoci úplně odvrátit ztrátu paměti.

Zároveň poukazují na skutečnost, že mléčné výrobky pomáhají předcházet problémům se srdcem či vysokým krevním tlakem. Protože je to právě krevní tlak, který zajišťuje správné prokrvení mozku!

Na druhou stranu řada odborníků se proti této studii vzbouřila a vydala prohlášení, že podle nich konzumace mléka a mléčných výrobků naopak zvyšují pravděpodobnost onemocnění srdce a mozkové mrtvice, protože jsou bohaté na nasycené tuky.

Autor: ema