Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Další výmluva, proč jíst čokoládu: Ochrání vás před infarktem i mrtvicí!

Čokoláda obsahuje flavonoidy, silné rostlinné antioxidanty, které regenerují a zpevňují cévy, chrání srdce.
4. června 2012 | 15:13

Je jako droga. Silně návyková. Ale také zdravá! Zapomeňte proto na výčitky svědomí. Vědci totiž prokázali, že hořká čokoláda je skvělým lékem i prevencí.

Ta slast! Čtvereček čokolády se vám pozvolna rozpouští v ústech a vy si vychutnáváte ten úžasný pocit. Zažíváte doslova malý orgasmus... Vzápětí však přicházejí výčitky svědomí. Před očima vám běží film, kde hrají hlavní roli vaše špíčky. Kalkulačka v mozku počítá kilojouly.

Zbytečně. Mám pro vás totiž skvělou zprávu. Čokoláda je zdravá. Ale nejásejte předčasně. Platí to jenom pro tu opravdu hořkou. S minimálně šedesáti až sedmdesáti procentním obsahem kakaa.

Chutný lék i prevence

Milovníci kvalitní hořké čokolády možná už vědí, že látky v ní obsažené chrání proti vysokému tlaku i cukrovce. Teď však vědci přišli s dalším potěšujícím zjištěním. Hořkosladká pochutina u ohrožených osob podstatně snižuje riziko infarktu a mrtvice.

Čokoláda
Autor: profimedia.cz
Obsahuje totiž flavonoidy, silné rostlinné antioxidanty, které regenerují a zpevňují cévy, chrání srdce.

Přestože pravidelná konzumace čokolády nefunguje tak dobře jako léky, vědci tvrdí, že se jim přibližuje. A na rozdíl od nich nemá téměř žádné vedlejší účinky.

Denně jednu tabulku

Skeptici tvrdí, že vysoký obsah kalorií v čokoládě vyruší výhody, plynoucích z její konzumace. Výsledky výzkumů však hovoří jasně. Tým vědců z univerzity v Melbourne zkoumal účinky hořké čokolády na více než dvou tisících jedincích s vysokým rizikem srdečních onemocnění více než deset let.

Všechny trápil tzv. metabolický syndrom - směs problémů, včetně vysokého krevního tlaku, obezity, vysoké hladiny tuků v krvi a neschopností kontrolovat hladinu cukru v krvi. Nikdo z nich však netrpěl srdečním onemocněním nebo cukrovkou, a nikdo nebral léky na krevního tlaku.

A jaký je výsledek? Tabulka hořké čokolády denně by podle studie zveřejněné na bmj.com mohla odvrátit sedmdesát vážných a patnáct smrtelných kardiovaskulárních příhod na deset tisíc lidí.

Čokoláda
Autor: profimedia.cz