Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skolilo vás nachlazení? Známé zázračné bylinky, které to spraví

4. února 2012 | 14:23

Srazilo vás zimní počasí na kolena? Není divu. Chlad oslabuje imunitu, a než stačíte mrknout, jste nastydlá. Poradíme vám, jak se proti tomu dá bojovat.

Zklidnění krku

Anýz

Ničí choroboplodné zárodky
Na čaj zalijte lžičku čerstvě rozmačkaných plodů šálkem horké, ale ne vařící vody, po deseti minutách sceďte. Dejte si tři až pět hrnků za den.

Světlík lékařský

Uklidňuje podrážděné hlasivky, tlumí bolest hlavy
Na čaj zalijte půl lžičky sušené bylinky 200 ml vroucí vody a po dvou minutách přeceďte. Pijte tři šálky denně.

Proskurník

Pomáhá při dráždivém kašli a zánětu hltanu
Na čaj zalijte jednu lžičku nadrobno nasekaných kořenů této byliny šálkem studené vody a dejte na dvě hodiny odstát. Potom nechte krátce přejít varem, vychlaďte a přeceďte. Doporučená dávka je tři až pět šálků denně.

Šalvěj

Pomáhá proti zánětům krku a problémům s polykáním
Na kloktání nebo jako čaj k pití zalijte lžičku najemno nasekaných lístků šalvěje šálkem vroucí vody, po deseti minutách přeceďte. Pijte nebo kloktejte co nejteplejší. Doporučená dávka je tři až šest hrnků denně.

Šalvěj
Autor: shuterstock.com

Uvolnění průdušek

Divizna

Podporuje vykašlávání, tlumí dráždivý kašel
Na čaj zalijte dvě lžičky této bylinky šálkem vroucí vody, po deseti až patnácti minutách nápoj přeceďte. Při dráždivém kašli použijte raději studenou vodu, nechte dvě hodiny odstát, ohřejte a přeceďte. Doporučuje se pít tři až čtyři šálky denně.

Břečťan

Uvolňuje hleny a tlumí zánět průdušek
Užívejte šťávu, kapky nebo sirup, které seženete v lékárně. Dávkujte vždy podle návodu.

Břečťan
Autor: shuterstock.com

Cibule

Ničí choroboplodné zárodky a ředí hleny
Oloupejte velkou cibuli a pokrájejte najemno. Potom ji navrstvěte spolu s cukrem do sklenice, uzavřete a nechte čtyři hodiny odstát. Vzniklou šťávu užívejte po lžičkách několikrát za den.

Fenykl

Uvolňuje hleny, podporuje vykašlávání, tlumí křeče
Lžičku čerstvě rozmačkaných semínek zalijte 250 ml vroucí vody. Přikryjte a po patnácti minutách přeceďte. Pijte několikrát denně jeden šálek.

Fenykl
Autor: shuterstock.com

Cibule, med a citron

Fungují jako přirozené antibiotikum
Med obsahuje spoustu minerálů a stopových prvků, citron zase vitaminy na posilnění imunity. Oloupejte jednu cibuli a nakrájejte najemno. Dejte vždy jednu vrstvu cibule, medu a plátky oloupaného citronu, na to další... Uzavřete a nechte odstát šest hodin. Jezte po lžičkách.

Na celkovou regeneraci

Rakytník

Podporuje obranyschopnost, je skvělý jako prevence
Čistou přírodní šťávu nebo kaši (ta obsahuje mnohem víc účinných látek) užívejte během potíží třikrát denně. Preventivně stačí jedna lžíce za den.

Rakytník
Autor: shuterstock.com

Echinacea

Aktivuje imunitní systém
Hotové preparáty (kapky, tablety nebo dražé) užívejte podle návodu. Seženete je v každé lékárně.

Šípky

Posilují imunitu, jsou dobré jako prevence
Zalijte dvě lžičky drcených plodů dvěma šálky vroucí vody. Po deseti minutách přeceďte. Popíjejte třikrát denně dva hrnky.

Šípkový čaj
Autor: shuterstock.com

Na uvolnění nosu

Eukalyptus

Rozpouští hleny, ničí bakterie a viry
Pro inhalaci dejte dvanáct kapek oleje do misky s vroucí vodou, přikryjte si hlavu a vdechujte páru pět až deset minut několikrát denně.

Černý bez
Autor: shuterstock.com
Bez černý

Podporuje pocení a je dobrý proti suchému kašli
Na vypocení si dejte čaj, který připravíte zalitím dvou až tří lžiček květu bezu šálkem vroucí vody. Nechte stát pět až deset minut a pijte co nejteplejší. Doporučuje se tři až pět hrnků denně. Ideální je dát si čaj večer a zabalit se při jeho popíjení do deky.

Jitrocel

Uvolňuje zahlenění horních cest dýchacích
Pro přípravu čaje zalijte jeden a půl lžičky bylinky šálkem studené vody, nechte dvě hodiny odstát, přeceďte a krátce povařte. Doporučené množství nápoje je tři až pět šálků za den.

Tymián

Působí proti otokům a uvolňuje hleny
Na čaj zalijte lžičku a půl bylinky šálkem horké vody, přikryjte, po deseti až patnácti minutách přeceďte. Doporučuje se vypít tři hrnky denně. Na koupel si dejte do vody (35 až 38 stupňů teplé) přibližně l lžičku oleje a naložte se do vany na deset až dvacet minut.

Lipový květ

Snižuje teplotu a podporuje imunitu
Pokud se chcete vypotit, zalijte lžičku květů hrnkem horké vody a po pěti minutách přeceďte. Pijte tři až čtyři šálky za den.

Lipový čaj
Autor: shutterstock.com

Tužebník

Sráží teplotu a ničí choroboplodné zárodky
Na čaj zalijte jednu až dvě lžičky bylinky šálkem vroucí vody, po deseti až dvaceti minutách slijte. Pijte co nejteplejší jednou denně.

Pro celkové zlepšení

Meduňka

Uklidňuje a postará se o dobrý spánek
Na čaj zalijte pět lžiček lístků šálkem vroucí vody, přikryjte a po deseti minutách slijte. Pijte hlavně v podvečer. Pro klidnější spánek dejte pár lístků meduňky do lněného pytlíku pod polštář, na kterém spíte.

Meduňka uklidňuje
Autor: shuterstock.com

Máta

Tlumí mírnou bolest hlavy a je skvělá proti únavě
Na čaj zalijte dvě až tři lžičky lístků máty horkou vodou, po deset minutách slijte. Doporučuje se vypít tři šálky denně. Při bolestech hlavy si mátovým olejem masírujte spánky a čelo.

Heřmánek

Zmírňuje záněty
Na čaj zalijte tři lžičky květů šálkem vroucí vody, přikryjte a po pěti až deseti minutách přeceďte. Vypijte tři hrnky denně.

Smrkové jehličí

Uklidňuje dýchací cesty a tlumí bolest končetin
Připravte si koupel: patnáct kapek oleje dejte do 35 až 38 stupňů teplé vody a koupejte se večer deset až patnáct minut.

Smrkové jehličí
Autor: shuterstock.com

Co na nachlazení doporučuje bylinkářka Anna Kopáčová? Dozvíte se to ve videu.

Autor: vin, Kbak, bm
Video se připravuje ...