Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

7 nejlepších bylinek pro ženy: Recepty pro zdraví i pro krásu

29. září 2011 | 14:55

Každou z nás alespoň občas potrápí typické ženské problémy. Než sáhnete po pilulkách, vyzkoušejte kouzlo bylinek.

Mochna husí

Výborná proti křečím

Tato rozšířená rostlina s malými žlutými květy sloužila k léčbě už starým Germánům. V lidové medicíně se jí říká protikřečová, protože obsahuje látky, které uvolňují hladké svalstvo. Tím tlumí bolesti při menstruaci nebo břišní kolice způsobené špatným trávení. Pomáhá také při křečích v lýtkách. Skvěle si poradí i s podrážděnou pokožku nebo hnisavými vyrážkami a koupele v ní jsou nejen příjemné, ale i účinné. Po použití v lázni se už neoplachujte, ale nechte ji působit. Osušte se jen jemným přikládáním ručníku.

Mochna husí
Autor: profimedia.cz

Recept na čaj:
2 lžičky nadrobno nakrájené (čerstvé nebo sušené) bylinky zalijte 250 ml vroucí vody, 10 až 15 minut nechte luhovat a pak po malých doušcích vypijte. Podle potřeby si uvařte 1 až 2 šálky denně.

Teplý obklad:
100 g sušené bylinky dejte do bavlněného kapesníku nebo jiného kousku látky, uzavřete, zahřejte nad párou z vroucí vody a co možná nejteplejší přiložte na místo, kde vás trápí bolest, a převažte bavlněným šálem. Nechte působit 30

Dřišťál obecný
Autor: profimedia.cz
Dřišťál obecný

Zmírňuje menstruační potíže

Tento trnitý keř, který může narůst až do třímetrové výšky, má v létě žluté květy a od srpna zářivě červené bobule. Dřišťál se pro léčebné účely užíval už ve starém Řecku. Šťávu z plodů doporučoval i slavný Paracelsus (alchymista, astrolog a lékař, 1493–1541). Všechny části rostliny obsahují ale i jedovaté látky, hlavně žlutý berberin. Je tedy třeba dávkovat s mírou, nejlépe po konzultaci s lékařem. Látky z kořenové kůry tlumí menstruační těžkosti, pomáhají při slabém krevním oběhu a působí proti zadržování vody v těle. Plody obsahují důležité kyseliny a vitamin C.

Recept z kůry:

½ lžičky sušené kořenové kůry nechte krátce povařit, 5 minut luhujte a přeceďte. Pijte 1 až 2 lžíce nápoje vždy mezi jídly. Neužívejte dlouhodobě.

Recept na nápoj z plodů:
2 lžíce rozdrcených plodů nechte vyluhovat v šálku vody a užívejte po lžících. Nápoj můžete vypít i po dávkách ráno, v poledne a večer.

Kontryhel obecný
Autor: profimedia.cz
Kontryhel obecný

Pro lepší funkci dělohy

Jako léčivky si ho cenili už středověcí léčitelé. Spektrum účinků kontryhele je obdivuhodné a ne nadarmo patří mezi typické „ženské“ bylinky. Používá se při silnějším menstruačním krvácení, tlumí potíže během menopauzy, zmírňuje problémy v pubertě, pomáhá ženám v šestinedělí a účinně působí proti zadržování vody v těle při premenstruačním syndromu. Posiluje funkci dělohy, zlepšuje kvalitu mateřského mléka a je vynikající i na záněty v podbřišku a výtoky.

Recept na čaj:
2 lžičky sušené bylinky zalijte 150 ml vody, přiveďte k varu, 15 minut luhujte a přeceďte. Pijte 1 až 3 šálky denně. Desetinásobné množství se dá použít na sedací koupel.

Šalvěj

Pomáhá proti návalům

Ve světlezelených listech oblíbené rostliny z oblasti Středozemního moře se neukrývají jen éterické oleje, které tlumí bolesti krku. Šalvěj obsahuje i rostlinné hormony, jež pomáhají proti návalům horka a bolestem prsů během menstruace nebo menopauzy.

Šalvěj
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Recept na čaj:

1 lžičku najemno pokrájených lístků šalvěje zalijte vroucí vodou, nechte 5 až 10 minut luhovat, přeceďte. V rámci jedné kůry pijte během 4 týdnů denně 3 šálky (při návalech potu v noci pijte studené, jinak teplé nebo vlažné). Čaj se hodí i na omývání podpaží, rukou a nohou při nadměrném pocení.

Náš tip:
Nápoj ze šalvěje můžete použít jako kloktadlo, pomáhá při ekzémech a urychluje hojení

Sporýš lékařský
Autor: profimedia.cz
Sporýš lékařský

Zmírňuje menstruační bolesti

Ve středověku snad nebyl jediný léčivý nápoj, ve kterém by sporýš chyběl. Také dnes se tato bylina často používá i v lidovém léčitelství. Pro ženy je zajímavý především tím, že tlumí bolesti a pomáhá při menstruačních problémech. Kromě toho upravuje nepravidelný menstruační cyklus a osvědčil se také jako prostředek proti těžkostem v přechodu. Je vynikající i jako analgetikum při bolestech hlavy.

Recept na čaj:
2 lžičky sušené nebo čerstvé byliny zalijte šálkem vroucí vody a přeceďte. Denně pijte 1 až 3 hrnky.

Trik pro krásu:

Nálev můžete použít i do vlasů jako tonikum. Jemně vmasírujte až ke kořínkům a neoplachujte.

Oman pravý

Tlumí těžkosti při přechodu
Mohutný keř, který kvete žlutě, vyrostl podle pověsti ze slz krásné Heleny Trojské a bývá vysoký až 180 centimetrů. Léčivé látky jsou v jeho kořenech. Oman pomáhá srovnat nepravidelný menstruační cyklus a zmírnit těžkosti během menopauzy.

Oman pravý
Autor: profimedia.cz

Recept na víno:
50 g sušeného kořene omanu zalijte 700 ml červeného vína, nechte přijít k varu a pět minut povařte. Dochuťte medem, nalijte do čisté lahve a po vychladnutí uložte v ledničce. Pijte 2- až 3krát denně jednu likérovou skleničku.

Recept na čaj:
1 lžičku zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 5 minut luhovat a pijte oslazený

Bazalka

Vyrovnává hladinu hormonů

Název této oblíbené byliny je odvozený od řeckého basileus, což znamená král. Její lístky s úžasnou italskou vůní dokážou neskutečné věci. Obsahují totiž hormonům podobné substance, které tlumí bolesti při menstruaci, upravují výkyvy cyklu a vyrovnávají nedostatek hormonů během menopauzy.

Bazalka
Autor: profimedia.cz

Recept na čaj:
2 lžičky čerstvých, nadrobno pokrájených lístků zalijte 150 ml horké vody, 5 minut nechte přikryté vyluhovat, přeceďte a pijte 2 šálky denně.
Trik na počištění vzduchu:
Éterický olej z bazalky nakapejte do aromalampy, pokud jste ve stresu, cítíte napětí a potřebujete pročistit vzduch. S tím vším vám totiž pomůže.

Staňte se našimi přáteli na Facebooku.

Autor: br/Nový čas pre ženy, vin, Kbak