Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak se vypořádat s kašlem, teplotou a rýmou?

Na nočním stolku by kromě teploměru neměl chybět horký čaj s citronem
6. února 2011 | 10:55

Pokud pocítíme první symptomy chřipky, měli bychom okamžitě zamířit do postele. Je zbytečné chodit k lékaři a šířit viry kolem sebe. Základem léčby je klid v posteli a léky, které nejsou na předpis. Na nočním stolku by kromě teploměru neměl chybět horký čaj s citronem.

Teplota a bolesti

Hlavní skupinou léčiv, která se užívají při chřipce, jsou léky snižující teplotu a tlumící bolesti – analgetika, antipyretika. Užívají se v případě, kdy tělesná teplota přesáhne 38 °C, nebo nemocný trpí bolestmi hlavy, kloubů a svalů. Nejrozšířenější jsou kyselina acetylsalicylová, paracetamol a ibuprofen. Každý z léků má jiný mechanismus působení, účinek je však podobný. Všechny látky mají ovšem také řadu nežádoucích účinků. Pokud je však užíváte v doporučených dávkách a jen po dobu nezbytně nutnou, jsou bezpečné.

Kašel

Většinou se jedná o léky volně prodejné bez lékařského receptu. Nabízejí se ve formě kapek, sirupů, tablet nebo ve vodě rozpustných sáčků či šumivých tablet. Rozeznáváme dvě základní skupiny. První jsou léky podporující odkašlávání, které odporují tvorbu hlenu v dýchacích cestách a zároveň jej ředí a je ho tedy více a snáze se odkašlává. Takový lék použijte v případě, že máte spíše vlhký kašel a něco odkašláváte. Druhou skupinou jsou léky k potlačení kašle. Hodí se většinou na počátku onemocnění, kdy je kašel dráždivý a ještě suchý. Jsou vhodné i v případě, že kašel trvá příliš dlouho. Nemocný neodkašlává a kašel ho jen vysiluje.

Ucpaný nos

Na ucpaný nos nejlépe fungují kapky nebo spreje do nosu. Na trhu jsou tři základní skupiny nosních kapek - s mírně dezinfekčním účinkem, na splasknutí nosní sliznice a kombinované, ty mají mírně protialergický účinek.

Léčbu chřipky obecně je vhodné doplnit dostatečným přívodem vitaminů (B a C). Jezte hodně ovoce, zejména citrusy a banány. Pomoci může i med. Dbejte na správný pitný režim. Svoji zvýšenou potřebu tekutin byste měli pokrýt ovocnými šťávami nebo nápoji s obsahem minerálních látek, bylinkovými, zvláště průduškovými čaji.

Zajímavost: Staročeské chřípění

Typicky česky znějící slovo chřipka má pravděpodobně svůj původ ve staročeském slově chřípěti, které označovalo chraptění nebo sípání. Ruská podoba základu »chrip« byla přibližně v 18. století přejata do francouzštiny a němčiny. Vzniklo označení »triple«. Ve většině ostatních evropských jazyků je chřipka označována jako »influenza«. Tento název vychází z latinského označení »influere« = vtékat, vlévat se. Souvislost chřipky a »tečení « si lze vysvětlovat jako by rozlévající se epidemií mezi lidmi.

Autor: red