Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chřipka: 10 bylinek, které opravdu pomůžou

Čaj z lípi srdčité je zázrak
4. listopadu 2009 | 06:38

Teď, v době kýchání, kašlání a chřipek, je nejčastějším řešením nákup různých chemických „horkých nápojů“ a pilulek. Přitom daleko zdravějším a levnějším způsobem je léčba prostřednictvím bylinek.

Pokud nejste ten typ, který by v létě běhal po louce a rostliny sbíral, nevadí. Na trhu je spousta léků, čajů, sirupů a doplňků stravy, které nejrůznější bylinky obsahují. Blesk pro vás vybral hlavně ty, které zabírají na kašel, rýmu a nachlazení vůbec.

Bez černý

Léčivé účinky: Odvar ze sušených květů je močopudný a podporující pocení. Snižuje také horečku, mírní kašel a uvolňuje hleny.
V lécích a doplňcích stravy: Nasivin Sinus sirup, čaj Jemča černý bez s citronem

Heřmánek lékařský

Léčivé účinky: Má protizánětlivé, dezinfekční, mírně uklidňující a regenerační účinky. Zevně se používá k obkladům, na rány, ke koupelím, na spáleniny, jako kloktadlo.

V lécích a doplňcích stravy: Mucoplant ústní sprej, čaj Herbex heřmánek lékařský, Babio heřmánkový čaj, čaj Leros Heřmánek

Lípa srdčitá

Léčivé účinky: Čaj (často ve směsi s bezem černým nebo hluchavkou bílou) se používá při onemocněních dýchacího ústrojí, zejména při nachlazení a při kašli, kde pomáhá uvolňovat hleny.

V lécích a doplňcích stravy: Čiperka lipový dětský instanční čaj, Topvet Sirup lipový květ, Apotheke sirup při nachlazení s vitaminem,

Hluchavka bílá

Léčivé účinky: Odvar z hluchavky usnadňuje odkašlávání při různých onemocněních horních cest dýchacích, zejména u dětí. Mimoto má příznivý vliv na trávení.

V lécích a doplňcích stravy: elixír Neuren Herba Vitalit, Čaj Sladký sen Dr. Popov

Růže šípková

Léčivé účinky: Čaj z plodů příznivě účinkuje při nachlazení, uvolňuje zahlenění. Také působí jako povzbuzující prostředek v rekonvalescenčním období.

V lécích a doplňcích stravy: Saloos Tělový a masážní olej Růže, Dilman sypaný šípkový čaj, Megafyt Šípkový čaj s ibiškem, Panda Natur Šípkový čaj

Mateřídouška obecná

Léčivé účinky: Mateřídouškový čaj je účinný hlavně při onemocněních horních cest dýchacích. Navozuje klid, příjemný spánek, pomáhá při bolestech hlavy.

V lécích a doplňcích stravy: Müllerovy pastilky s jitrocelem a mateřídouškou, Jitrocelový sirup s medem, mateřídouškou a tymiánem, čaj Leros Mateřídouška nať

Šalvěj lékařská

Léčivé účinky: Odvar je vhodný na rýmu, kašel, nachlazení, chřipku, angínu, protože dobře uvolní dýchací cesty

V lécích a doplňcích stravy: PM Elixír Peruánský protichřipkový, Mucoplant pastilky Cherry-Menthol, Müllerovy pastilky se šalvějí, bonbony Verbena Šalvěj

Máta peprná

Léčivé účinky: Nejúčinnější je olej z rostliny nebo čaj. Hlavní součástí oleje je mentol. Pomáhá uvolňovat ucpaný nos, dýchací cesty a přináší úlevu při astmatickém zúžení průdušek. Zároveň pomáhá proti zápachu z úst.

V lécích a doplňcích stravy: Preventan Quatro, Sanoflore Esenciální olej Bio Máta peprná, Apotheke Máta peprná čaj

Divizna velkokvětá

Léčivé účinky: Pro léčebné účely se využívá sušený květ divizny, a to při průduškových onemocněních a nemocech z nachlazení; léčí kašel a má protizánětlivé účinky.

V lécích a doplňcích stravy: Nature Essence Repulmox, Diviznová mast Dr. Popov, kapky Herba Vitalit Divizna velkokvětá, Herbata Rozkvetlá louka průduškový čaj

Jitrocel kopinatý

Léčivé účinky: Sbírají se listy, a to od května nebo června do konce srpna. V lidovém léčitelství je jitrocel oblíben především jako prostředek usnadňující odkašlávání při chronických zánětech průdušek, astmatu a dalších chorobách dýchacích cest. Pro tento účel se připravuje zápar z jedné polévkové lžíce nasušených listů.

V lécích a doplňcích stravy: Jitrocelové pastilky Galmed s mateřídouškou a vitaminem C, Müllerův sirup s jitrocelem, medem a vitaminem C, Arkokapsle Jitrocel, Hašlerky Jitrocel

Autor: Iva Dvořáková