Pivo se jako lék používalo již ve Starém Egyptě, protože obsahuje celou řadu vitaminů B a drahocenných minerálů.
Pět tisíc let starý nápoj kdysi patřil mezi základní potraviny, které společně s chlebem, česnekem a cibulí tvořily plnohodnotný základ stravy starověkých Egypťanů.
Jejich pivo byste ale asi ochutnat nechtěli, bylo tmavé, kalné, těžké a s vysokým množstvím přidaného alkoholu. Často do něj přikládali dnes již nezvyklé přísady, jako je jalovec, med a orientální ovoce.
Se zlatavým nahořklým mokem s kvalitní pěnou, tak jak ho známe dnes, se to vůbec nedá srovnat. I naše pivo si ale z tradiční a starověké výroby vzalo to nejlepší – pozitivní zdravotní účinky.
České pivo „pod lupou“
Jedná o vysoce kvalitní isotonický roztok s vápníkem, hořčíkem a dalšími prvky, které mají prokázané antioxidační účinky. To znamená, že nás do jisté míry může chránit před vznikem rakoviny. Má kromě jiného silný energetický potenciál a poměrně nízký obsah alkoholu.
Tekutý chléb se připravuje z čistě přírodních složek - z vody, obilných zrn, chmelu a kvasnic - a nebývají v něm žádné konzervanty nebo podobné zdraví škodlivé látky.
Chmel příznivě podporuje zažívací trakt a lehké trávení, k mastnému jídlu je sklenička piva tou nejlepší volbou.
Je dobře prozkoumáno a doloženo řadou studií, že alkohol v malých dávkách chrání před arteriosklerózou.
Pravidelní pijáci malého množství alkoholu dokonce mají ve srovnání s abstinenty průkazně méně infarktů, cévních mozkových příhod a dalších sklerotických komplikací.
Medicína pro starší ženy Jedna sklenička piva se doporučuje i ženám v klimakteriu, chybí jim totiž kvůli hormonální krizi a nedostatku ženských hormonů právě látky, které jsou v pivu obsaženy. |
Zajímavosti o pivu:
1. Proč se po něm tloustne?
Chmelové látky, které dodávají pivu onu známou hořkost, příznivě podporují trávení a sekreci žluči. Nepříjemné je, že silně povzbuzují chuť k jídlu, takže když ji neumíme ovládat nebo si s pivem neumíme dát dost, začneme po určité době bez přemýšlení konzumovat fastfoodové potraviny, uzeniny, chipsy a další nezdravá jídla, která pomalu nestíháme ani rozžvýkat. Největší hrozbou tedy nejsou kalorie z piva, ale přejídání, které s konzumací piva úzce souvisí.
2. Kolik piva se vypije?
Statistiky mluví jasně - ročně Češi vypijí 161 litrů piva na hlavu včetně všech kojenců. Nejvíc jde pivo na odbyt právě o prázdninách a na konci léta, v době veder. Studené pivo přijde vhod u vody, na zahrádce, při grilování, setkání s přáteli. Podle odborníků je to velice zdravý nápoj, který spolehlivě hasí žízeň, ale jen v přiměřeném množství.
3. Odbourávání alkoholu v těle
Měli byste vědět, že alkohol se vstřebává v žaludku a ve střevech. Je to složitý proces, kdy se etylalkohol rozkládá na acetaldehyd, který játra přeměňují na kyselinu octovou. Ta se ve tkáních postupně mění na vodu a oxid uhličitý. Těmito pochody se vyloučí asi 90 % alkoholu z těla, další 3 % vyloučíme močí, zbytek plícemi a kůží.
4. Za jak dlouho můžeme řídit?
Jedno desetistupňové pivo dospělý muž odbourává dvě hodiny, žena skoro čtyři. Pokud si dáte dvanáctku, počítejte ještě s dalšími 45 minutami navíc. Velmi záleží na celkové hmotnosti a schopnosti každého alkohol odbourávat. V krvi se alkohol objeví už za 5 minut po požití!
Sklenka pro zdraví (ale jen jedna) * Snižuje rozvoj cévních chorob, které způsobuje nános tukových látek v cévách. * Redukuje také hladinu homocysteinu, který může způsobovat srdeční a cévní choroby. * Chmelové polyfenoly mají antioxidační a antikarcinogenní účinky, snižují tak riziko rakoviny střeva, prsu a dělohy. * Nekonzumujte vyvětrané pivo, zvýšená teplota a přístup vzduchu má na kvalitu piva negativní vliv. |