Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pozor na sladké pečivo: Může za rakovinu dělohy!

Sladké nejde jen na tloušťku, podporuje i rakovinotvorné buňky!
23. srpna 2011 | 06:00

Pokud si dopřáváte pečené sladkosti, riskujete svůj život. Podporujete tak bujení rakoviny v ženských orgánech.

Dáváte si pravidelně koláček, sušenku, nebo nějakou tu buchtu? Zaděláváte si tím na velký problém. Nejnovější studie, prováděná deset let ve Švédsku prokázala, zvýšení rizika rakoviny dělohy u žen, které si pravidelně dopřávají tyto pochutiny.

Pokud si testované ženy daly sladké pečivo dvakrát až třikrát týdně, tak se pravděpodobnost výskytu rakoviny zvýšila o 33 %. A u těch, které baštily sladké moučníky častěji než třikrát týdně, dokonce o 42%! Švédští vědci na tuto skutečnost přišli, když se zabývali stravovacími návyky 60. 000 žen a zkoumali vliv konzumace cukru na vznik rakoviny.

Můžou za to koláče a buchty

Bublanina s letním ovocem
Autor: Michal Protivanský

Endometriální karcinom, který zhoubnou nemoc způsobuje, postihuje u nás ročně kolem tisíce žen, a přibližně asi 400 jich zemře. Souvislost s onemocněním má ovšem pouze s konzumace sladkého pečiva, jako jsou sušenky, koláče, buchty apod. Při konzumaci sladkostí v podobě přírodního cukru, čokolád, bonbónů, slazených nápojů, marmelád, či dalších nepečených cukrovinek tuto spojitost vědci neobjevili.

Autor: INT, bak