Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Léčivé moře: Co dokáže uzdravit jedna dovolená

27. července 2011 | 13:58

Relax na pláži, sluníčko, plavání ve slané vodě. To není jen zasloužený odpočinek po roce dřiny, ale i balzám na vaše nervy a zdraví.

Slaná voda a vzduch plný minerálů vám dodají důležité vitaminy, omladí pokožku a zbaví alergie. Odborně se léčbě mořskou vodou, bahnem nebo řasami a klimatem na pobřeží říká talasoterapie. A má téměř zázračné účinky. S čím vám pomůže?

Doplní zásoby vitaminu D

Letní pohoda se vám odrazí na duši
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Pomáhá nám ho vytvářet sluníčko. Bez něj máme sklony k depresím a smutkům. Kromě toho je důležitý pro budování našich kostí, povzbuzování imunity, nebo správné fungování kardiovaskulárního systému. Vědci nedávno přišli také s tím, že by si příjem vitaminu D měli hlídat hlavně diabetici. Jeho nedostatek totiž ovlivňuje sníženou produkci inzulínu. Rozumné slunění působí jako prevence proti skleróze nebo revmatické artritidě.

Pročistí plíce

Mořský vzduch je vlhký, slaný a přesycený minerály. Rozpouští hleny v dýchacích cestách a pomáhá čistit sliznice. U moře jsou také nízké koncentrace prachových částic a pylových, roztočových i dalších alergenů, což prospívá především astmatikům. Pokud na sobě chcete vidět zlepšení, ideální je zůstat u moře minimálně čtrnáct.

Vyléčí kůži

Průměrně 3,5% objemu mořské vody tvoří minerály a sůl – sodík, hořčík, vápník, brom a jod, které působí skvěle na pokožku. Zregenerují vám ji a ještě navíc si dokáží poradit s většinou kožních onemocnění. Zvládnou léčbu lupénky, ale i nejrůznějších ekzémů, včetně atopického. Moře ale také čistí otevřené rány a urychluje hojení. Podporuje totiž tvorbu buněk, které pomáhají léčit a navíc brání množení bakterií. Díky tomu snižuje riziko infekce, která by mohla hojení nepříjemně komplikovat.

Masáž mořským bahnem je velmi zdravá
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Regeneruje svaly a klouby

Mořské bahno je plné hořčíku a vápníku. Zábaly z něj zmírňují svalové napětí a bolesti svalů i kloubů. Zjemňují a čistí pokožku a posilují citlivé a poškozené vlasy.

Snižuje tlak

Právě díky vysokému obsahu soli ve vodě a ovzduší je mořské klima skvělý lék na žaludeční vředy, ale také na vysoký krevní tlak.

Srovná štítnou žlázu

Endokrinologové tvrdí, že velké množství selenu a jodu v mořské vodě dokáže harmonizovat funkci štítné žlázy.

Léčí záněty i infekce

Letní koupání v bazénu a rybnících zvyšuje riziko, že se z něj vrátíte s nepříjemnou mykózou. To vám u moře nehrozí. Naopak se vám v něm může zánět vyléčit. Stejně jako opakované infekce močových cest.

Rozhýbe vás

Plavání v moři, míčové hry, večerní procházky a chůze po kamíncích vám dodají energii, pomůžou zhubnout a vrátí do pohody. Když k tomu přidáte zdravou mořskou stravu, budete se po dovolené cítit jako znovuzrozená.

Objevování podvodního světa je skvělá náplň dovolené
Autor: profimedia.cz

Poraďte si i doma

I když se letos na dovolenou za hranice nechystáte, můžete si dopřát léčebné účinky moře i u nás.

Lázně
Některé lázeňské domy nabízejí bahenní koupele, solné jeskyně, zábaly z bahna a mořských řas i další metody talasoterapie jako součást svých léčebných procedur.

Solné jeskyně
Jsou v každém větším městě a podle odborníků se 45minutový pobyt v solné jeskyni vyrovná 2-3 dnům strávených u moře!

Floating

Jde o koupel ve speciální uzavřené „vaně“, která simuluje podmínky Mrtvého moře a umožňuje beztížného plavání na hladině. Pomáhá to těm, kteří trpí depresí, revmatismem, dlouhodobou únavou, bolestmi páteře a kloubů.

Není moře, jako moře:

Každé je trochu jiné a léčí jiné nemoci.

Baltské

Je nejméně slané, ale vzduch kolem něj je plný jodu. Je tu chladnější počasí, což vyhovuje kardiakům, pro něž je pobyt v horkém podnebí riziko.

Jaderské
Je v něm asi 40 g soli na litr vody, takže je ideální k léčbě lupénky, atopického ekzému nebo nemocí plic a horních cest dýchacích.

Egejské
Je skvělé pro alergiky, lidi trpící sníženou imunitou, astmatem a opakovanými záněty nosních dutin.

Rudé
Je jedním z nejteplejších, druhým nejslanějším a nejčistším. Prospívá při onemocnění průdušek, při revmatismu i žaludečních potížích.

Mrtvé
Je absolutní zdravotní jednička. Leží na nejnižším místě na Zemi a je ze všech nejslanější (obsahuje až 32% solí a minerálů). Teploty v létě stoupají až na 48 stupňů, takže se voda neustále odpařuje. Mrtvé moře je ideální pro fyzioterapii, zábaly odstraňují svalové a nervové napětí a léčí i nemoci pohybového ústrojí.

Autor: Majka Vinická, Kbak