Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Netrpte zbytečně, lékaři tvrdí: Potíže umíme účinně zmírnit

Bolest hlavy může být nesnesitelná, netrpte zbytečně!
5. srpna 2011 | 05:30

Bolest není součást života, jak se mnozí mylně domnívají. „Manžel mě celé roky považuje za hypochondra, protože mě pořád bolí záda a často hlava. Říká, že musím něco vydržet,“ postěžovala si Blesku paní Jana (43) z Brna. Patří zřejmě k těm 70 procentům pacientů s chronickou bolestí, kteří nejsou léčeni správně. Přitom až 95 procent případů je dnes velmi dobře léčitelných.

Stejně jako partner paní Jany se mnoho lidí domnívá, že bolest zkrátka patří k životu, a když přijde, musí se snášet. Není to pravda. Skoro s každou bolestí jde účinně bojovat. „Čím déle se s léčbou otálí, tím víc se bolest zavrtává do paměti,“ řekl Blesku Jiří Vorlíček, ředitel brněnského Masarykova onkologického ústavu.

Bojovat se podle Vorlíčka dá téměř s každou bolestí a léčba bolesti je správná a nutná věku, jen se musí vědět jak. Odborníci obecně rozdělují bolest do dvou základních skupin. Akutní bolest přímo souvisí s vyvolávající příčinou (třeba úraz) a je často spojena s dalšími reakcemi, jako bušení srdce, zvýšený krevní tlak, pocení atd. Léčba bývá efektivní, což znamená, že bolest ustává, jakmile se tkáň zhojí.

„To probíhá rychle, ale i přesto jsme schopni bolest v její cestě ovlivnit,“ dodává Jiří Vorlíček. Složitější je léčba bolesti chronické (dlouhodobé), která výrazně zhoršuje kvalitu života nemocného. Působí mu fyzické utrpení, změnu nálad, omezení pracovní schopnosti. „Bolest se pak stává hlavní příčinou utrpení nemocného – platí to zejména pro bolest nádorovou, ale také bolest chronickou,“ vysvětluje profesor Vorlíček.

„Vnímání bolesti je individuální a jen pacient ví, co a jak ho bolí. Proto by mu měl lékař věřit. Potřebuje od pacienta detailní popis pocitů a zhodnotit, zda by neměl nemocný navštěvovat odborné centrum léčby bolesti,“ dodává Jiří Vorlíček.

Čím nejčastěji trpí ženy:
Bolesti zad, migréna, artróza, zánět močového měchýře, žlučníkové problémy

Čím nejčastěji trpí muži:

Problémy se zády, vředy dvanáctníku, zánět slinivky břišní, bolesti hlavy, bolesti žaludku

Jak čelit bolesti?

S léky: Velmi úspěšnou bezlékovou metodou je akupunktura. Odborně provedená napomáhá k výraznému zlepšení při bolestech hlavy, páteře migréně, atd. Mezi další pomocné uvolňovací techniky fungující proti bolesti patří: meditace a jóga, hypnóza, autogenní trénink, relaxace, odvedení pozornosti například tancem, čtením, sledováním filmu, hudbou, malováním...Také aplikace chladu a tepla, polohování, masáže jsou známí pomocníci v léčbě bolesti.

Bez lék: Základním pilířem léčby je podávání léků (analgetik) zmírňujících bolest. Často jsou však pacienti léčeni nesprávně. Analgetika musejí být podávána v pevných časových intervalech, od slabších po silná. Jelikož Blesk nemůže ze zákona uvádět konkrétní léky, analgetika jsou ta, která obsahují např. kyselinu acetylsalicylovou, paracetamol a další.

Pokud analgetika pacientovi nepomohou, lékař nasazuje silnější opioidy. Ty obsahují látky kodein, tramadol. Psychická (léková) závislost není u dlouhodobé léčby bolesti silnými opioidy problém. Její výskyt nepřesahuje 1%.

Na co se ptát lékaře?

Jaká je příčina mé bolesti?

Jakými léky můžeme tuto bolest zmírnit?

Za jak dlouho začnou tyto léky působit?

Co mám dělat, když léčba nebude do 3 dní účinná?

Co mám dělat, když se během dne opakovaně objevují záchvaty silné bolesti?

Jaké nežádoucí účinky může léčba mít? Co můžeme udělat pro jejich zmírnění?

Můžu při zavedené léčbě např. chodit do práce, řídit auto, sexuálně žít atd.?

Nebylo by v mém případě dobré kontaktovat specializované pracoviště léčby bolesti? A kam se mám obrátit?

Autor: Iva Dvořáková, Kbali