Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak přežít letní vedra? Držte se našich rad

17. července 2011 | 06:37

Ručička teploměru leze nad třicet, horko k zalknutí se nedá přežít. Zkušení lékaři nám poradili, jak vysoké teploty zvládnout pohodě.

Na horko se dá vyzrát, ale musíte vědět, jak na to. Když se nebudete bránit, riskujete přehřátí organismu a dehydrataci.

Pijte, pijte, pijte

Nestačí vypít najednou litr vody, když máte žízeň. Pijte rovnoměrně během celého dne. Většinu tekutin by mělo tělo dostat už během dopoledne. Začněte s tím hned ráno po probuzení a popíjejte v malých dávkách až do večera.

Vody není nikdy dost
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Přidejte citron a vývar

Téměř ke každému nápoji je dobré přidat citronovou šťávu. Osvěží vás, dodá vitaminy a má antibakteriální účinky. Skvělé jsou také zelený čaj, voda bez bublinek, minerálka či vlažný zeleninový vývar.

Dejte si teplé

Připadá vám jako nesmysl dávat si teplý nápoj, kdy je venku horko? Přesto je to lepší než pít ledovou limonádu. „Studené nápoje se vstřebávají o mnoho pomaleji. Teplý čaj dokáže spíš uhasit žízeň a také podporuje pocení, které je nejefektivnější obranou organismu proti úpalu,“ radí lékař Alexandr Fesenko, odborník na termoregulaci organismu z centra NOE.

Pozor na kávu!

Sice nás povzbudí, ale pořádně odvodní. „Stačí, když organismu chybějí jen dvě procenta vody, a okamžitě se zvýší hladina stresu, lidé jsou nervózní a podráždění. Při dehydrataci se ale narušují i další funkce těla. Je to nebezpečný stav,“ varuje Igor Bukovský z Ambulance klinické výživy. My se pak divíme, že jsme nepříjemné, bolí nás hlava, nemůžeme pracovat a každá činnost nás stojí dvojnásobek úsilí. Pokud si dáte kávu, nezapomeňte ji zapít sklenicí vody.

Melounové osvěžení je na léto nejlepší
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Melounové osvěžení

Tato oblíbená letní pochoutka obsahuje spoustu vody, kterou právě teď tělo tolik potřebuje. Zažene žízeň, a ještě si zamlsáte.

Náš tip: Spoustu vody obsahují i okurky a nové brambory. Během léta raději zapomeňte na těžká jídla. Naštěstí právě v tomto období většině lidí ani nechutnají. Připravte si raději zeleninové saláty s kuřecím masem, ryby a podobně. Nezatíží tělo a dodají mu vodu, vitaminy i minerály.

Opatrně s alkoholem

Horko totiž znásobuje jeho účinek, takže už po skleničce budete mít zpomalené reflexy a trochu pod čepicí. Pozor! Alkohol, který roztahuje cévy, se v extrémním teple může změnit ve smrtelný drink pro ty, kdo mají problémy s krevním oběhem.

Volné šaty jsou ve vedrach ideální oblečení
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Oblékněte si volné šaty

Zmírnit horko vám pomůže lehké, vzdušné oblečení a pokrývka hlavy. Těsné šaty zvyšují pocit tepla a udržují pokožku horkou. Pomůže i navlhčení tváří a výstřihu vlhkým hadříkem. Osvědčilo se také osvěžit si ruce až po lokty ve studené vodě a pak je natřít mandlovým nebo kokosovým olejem či hydratačním tělovým mlékem.

Náš tip: Vyzkoušejte osvěžující hydratační sprej Vincentka, který obsahuje mineralizovanou léčivou vodu, takže osvěžuje a dodává pleti energii z přírodních minerálů. Cena je 65 Kč, dostanete ho v lékárně.

Opatrně na klimatizaci

Pokud pracujete v kanceláři, kde je zapnutá klimatizace na maximum, při odchodu z budovy do venkovního horkého počasí počkejte alespoň pět minut na chodbě, kde je teplota o něco vyšší. Šok při opuštění budovy nebude tak velký. Před odchodem ven se také pořádně napijte. Přicházíte-li naopak zvenku do klimatizované místnosti, mějte přichystaný lehký svetr.

Osvěžení je důležité i pro pokožku
Autor: profimedia.cz
Kupte si antiperspiranty

Jestli v drogerii váháte, zda sáhnout po deodorantech, nebo antiperspirantech, volte ty druhé. Deodoranty jsou lepší proti zápachu, ale antiperspiranty omezují tvorbu potu. Když je ale opravdu velké vedro a vy se hodně potíte, většinou nepomůže nic. Nezbývá nic jiného než nosit do práce tričko nebo halenku na převlečení.

Napusťte umyvadlo

Jestliže bydlíte v paneláku, kde je v létě nesnesitelné vedro, naplňte vanu i umyvadlo studenou vodou. Můžete ji nalít i do kbelíků, odkud se bude postupně vypařovat a ochladí vzduch.

Pomůže led?

„Studené zábaly během horka dávají organismu pocit úlevy, jde ale jen o chvilkový stav. Člověk se navíc vystavuje nebezpečí, že prochladne,“ varuje Alexandr Fesenko. Ledové nápoje zase často spouštějí nesmyslné letní angíny, a navíc se v těle chovají stejně jako voda na rozpálených kamnech. Okamžitě se z něj vypaří, takže žízeň se nám rychle vrátí zpátky.

Ledové kostky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Extra japonský trik

Pokud čeká Japonce nepříjemné horko, nejprve se osprchují vlažnou vodou a pak si dopřejí zhruba patnáctiminutovou horkou koupel. Tělo po ní nemá potřebu ochlazovat se pocením a zůstanete delší dobu svěží. Pozor, zkoušet to může jen zdravý člověk.

Tropické SOS
* Sem tam zavolejte starším lidem, kteří horko snášejí velmi těžce, ale zapomínají na pitný režim. Zjistěte, jestli jsou v pořádku, a připomeňte jim, aby si dali sklenici vody.
* Do kabelky přibalte láhev vody a noste ji neustále s sebou.
* Nikdy nenechávejte děti ani zvířata v autě!!!

Autor: vin, hrd, Nový čas pre ženy, Kbak