Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Svačte zdravě: 10 nejlepších svačin do práce

10. ledna 2024 | 06:00

Honí vás v kanceláři mlsná a nevíte, čím chutě zahnat? Připravte si do práce zdravou a výživnou svačinu, na které si bezpochyby i pochutnáte. Vybírejte nejlépe čerstvé, takzvaně „živé“ potraviny, které obsahují prospěšné enzymy a spoustu dalších látek, jako jsou vitaminy, minerály a stopové prvky. Čím více jich zařadíte do jídelníčku, tím lépe se budete cítit!

Snažíte se zhubnout, a tak zaháníte hlad jen kouskem ovoce? Sacharidové potraviny mají schopnost zvýšit glykemii. Naučte se proto suroviny kombinovat tak, aby splnily svůj účel. Jídlo by vás mělo zasytit na dostatečně dlouhou dobu a uspokojit vaše chuťové buňky. Vybírat můžete ze slaných, ale i sladkých variant zdravých receptů.

Celozrnný knäckebrot s vajíčkovou pomazánkou 

Pokud preferujete slané svačiny, pomazánky budou pro vás to pravé ořechové. Během chvilky připravíte množství, které vám v lednici vydrží i tři dny. Pak už si jen stačí nakoupit zásobu trvanlivého celozrnného pečiva, jako jsou např. žitné či celozrnné knäckebroty, a vytáhnout je ze šuplíku kdykoli, když vás popadne hlad. Tato svačina se hodí ve dnech, kdy máte lehčí oběd bez dostatku bílkovin.

Recept: Na tři porce si uvařte tři vejce natvrdo, nakrájejte je na malé kostičky a smíchejte s (nízkotučným) žervé a lžičkou plnotučné hořčice. Pak už jen pomazánku osolte a opepřete.

Sýr cottage s mrkví, jablkem a vlašskými ořechy

Tato lehká svačina se hodí před obědem i po něm. Sladká chuť jablka a mrkve vás v kombinaci s cottage sýrem mile překvapí. Kromě sacharidů a vitaminů z jablka dostane tělo i dostatek bílkovin ze sýra. Navíc se vyhnete konzumaci pečiva, které často tvoří významnou část jídelníčku.

Recept: Jednu střední mrkev nastrouhejte najemno a jablko nahrubo. Hrst (20 gramů) vlašských ořechů nasekejte na drobné kousky a všechny suroviny promíchejte. Přidat můžete i lžičku medu nebo javorového sirupu. 

Čokoládový tvarohový krém s citrusy

V probíhající chřipkové sezoně byste měli zaměřit svou pozornost na potraviny, které posílí vaši imunitu. Citrusové plody obsahují vitamin C, antioxidanty a limonoidy, které mají dokonce protirakovinné účinky. Připravte si lehkou a chutnou svačinu, která je zároveň i výborným odpoledním dezertem.

Recept: Oloupejte pomeranč, mandarinku a nakrájejte je na malé kousky. Smíchejte půl vaničky polotučného tvarohu s nastrouhanou kostičkou (10 gramů) hořké čokolády a lžící kvalitního kakaového prášku. Následně si připravte uzavíratelnou skleničku a do té střídavě navrstvěte tvarohový krém s čerstvým ovocem.

Pohankové palačinky se šunkou a sýrem

Připravujete svačinu sobě i svým dětem do školy? Pak zabodujete s palačinkami! Zapomeňte však na tradiční vysokokalorický recept a vyzkoušejte tuto bezlepkovou variantu. Palačinky můžete naplnit i tvarohem s rozinkami. Do těsta však přidejte navíc dvě lžíce javorového sirupu.

Recept: Na čtyři porce budete potřebovat 200 g pohankové mouky, 3 celá vejce, půl litru polotučného tvarohu, 1 lžíci kokosového oleje a špetku soli. Těsto by mělo mít hustší konzistenci, aby palačinky držely pohromadě. Na kokosovém oleji opékejte tenké palačinky a ty ještě za tepla naplňte krůtí šunkou, nastrouhaným nízkotučným sýrem a baby špenátem.

Kuskus s jogurtem a sušeným ovocem

Hledáte nejrůznější alternativy na sladké recepty, ale nechce se vám nic zdlouhavě připravovat? Vyzkoušejte kuskus nasladko, který svou konzistencí připomíná lahodný puding. Jeho příprava vám nezabere více než pár minut a díky vysokému obsahu vlákniny budete sytí další tři hodiny.

Recept: Kuskus (okolo 30 gramů) zalijte vroucí vodou, přikryjte a nechte ideálně deset minut odležet. Mezitím si nakrájejte hrst neproslazených brusinek a mandlí. Uvařený kuskus smíchejte s bílým jogurtem, brusinkami, mandlemi a celou směs oslaďte lžící datlového sirupu nebo medu.

Další tipy na svačiny do práce najdete ve fotogalerii. 

 

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně