Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Léky na hubnutí: Padělky z internetu ničí zdraví

25. března 2010 | 14:06

Chcete shodit nějaké to kilo a váš lékař vám odmítl předepsat léky na hubnutí? První, co vás může napadnout: Zkusím internet! Zjistíte, že nabídka je opravdu pestrá. Jenže pozor. Můžete být napáleni a poštou vám dojde prázdné balení. Nebo padělek.

Nakupujete-li na internetu, hrozí vám riziko pořízení padělků nebo léků, které se u nás nesmí prodávat. Padělky buď neobsahují účinnou látku, nebo je dávkovaná v nesprávném množství. Nelegální přípravek je zase výrobek, který může obsahovat léčivou látku, ale nebyl u nás schválen.

Hrozba padělků

Jelikož přibývá nákupů léků po internetu, spouští Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) informační kampaň Nebezpečné léky zaměřenou proti padělkům a nelegálním léčivým přípravkům. Návštěvníci zde najdou pohromadě všechny potřebné informace: manuál správného nakupování na internetu, poslední zachycené padělky či nelegální přípravky. Také tu najdete formulář, kterým můžete upozornit na podezřelou nabídku léků na internetu.
Vedou léky na zlepšení erekce a na hubnutí

Jaké léky lidé po internetu nejčastěji kupují? „Nejvíce zachycených nelegálních přípravků či padělků je určeno na léčbu erekce. Dále jde o anabolické steroidy a léky na hubnutí, které jsou dostupné jen na lékařský předpis,“ uvedla Jaroslava Doležalová ze SÚKL. „Nákup léků po internetu je velmi nebezpečný a léky získané nelegálně mohou poškodit zdraví. Například ve Švédsku už jsou zaznamenána i úmrtí,“ doplnil Martin Beneš, ředitel SÚKL.

Základní pravidla pro internetový nákup

Ověřte si e-lékárnu. Internetový výdej může zajišťovat pouze ta, která je schválená. Jejich seznam hledejte na www.leky.sukl.cz/modules/apotheke. Tyto lékárny mohou vydávat pouze registrované léčivé přípravky, které nejsou na lékařský předpis!

Doplňky stravy:

- Nikdy nekupujte doplňky stravy neznámého původu a neoznačené v českém jazyce

- Nenechte se zmást tvrzeními typu „Výrobek je schválen ministerstvem - Buďte obezřetní k výrobkům, které slibují zázračné účinky.

- I když doplňky stravy připomínají léčiva, nejsou to léčiva. Produkt musí být na obale označen „doplněk stravy“.

- Doplňky stravy raději nakupujte jen na internetových stránkách, které provozuje firma s kamenným obchodem nebo lékárna. Známkou serióznosti e-lékáren je certifikát asociace pro elektronickou komerci (APEK, www.apek.cz) nebo certifikát Spotřebitelský audit obchodních podmínek (www.spotrebitele.info).

Zachycené padělky a nelegální přípravky

Při kontrolních akcích v roce 2009 zajistili pracovníci SÚKL 1278 ks »léčivých přípravků«. Z tohoto množství zjistili a šetřili sedm případů dovozu neregistrovaných přípravků, tři případy padělků a šest případů nelegálních přípravků.

Patero povinností e-lékárny

Lékárna provozující internetový prodej (zásilkový výdej) léčivých přípravků musí zajistit:

1. Zveřejnění informací o zásilkovém výdeji, nabídce léčivých přípravků, o jejich ceně a nákladech spojených se zásilkovým výdejem.

2. Balení a dopravu zásilek obsahujících léčivé přípravky k dodání zákazníkovi způsobem, který zajistí zachování jakosti léčivých přípravků. Lékárna zajišťující zásilkový výdej odpovídá za jakost léčivých přípravků, a to i v případě, že si jejich přepravu zajistí smluvně u jiné firmy

3. Aby zásilky byly odeslány zákazníkovi nejdéle ve lhůtě 48 hodin od přijetí objednávky. Pokud to není možné, musí zákazníkovi oznámit, že v této lhůtě nelze zásilku dodat.

4. Informační službu (např. infolinku) poskytovanou farmaceutem po jasně danou provozní dobu. Tato informační služba slouží také k získání informací od pacientů o podezřelých lécích.

5. Možnost vrácení reklamovaných léčivých přípravků způsobem, který nezpůsobí zákazníkovi náklady.

Autor: Iva Dvořáková