Sůl: Poklad nad zlato nebo bílý zabiják? | Pro ženy | Blesk.cz

Sůl: Poklad nad zlato nebo bílý zabiják?

7. prosince 2009 | 05:00

Ve známé pohádce tomu tak jistě bylo. Naše chuťové buňky se bez ní obejdou jen těžko. Jenže prospívá sůl také našemu zdraví?

Oproti minulému století stoupla spotřeba soli až dvacetinásobně. Češi solí rádi. Jenže lékaři před tímto „bílým zlatem“ důrazně varují. Podle odbornice na výživu Lenky Zelinkové je každodenní spotřeba průměrného Čecha dvojnásobná, než se doporučuje. Kdybychom přestali tolik solit, ubylo by podle názoru některých lékařů až deset procent všech úmrtí! To už stojí za zamyšlení.

Bílý zabiják

Na přehnané solení upozorňují specialisté z mnoha zdravotnických oborů. Sůl výrazně zvyšuje krevní tlak a hraje jednu z klíčových rolí ve vzniku infarktů, cévních mozkových příhod atd. V Česku prý trpí vysokým krevním tlakem téměř každý třetí dospělý! Nadbytek soli zatěžuje náš organismus sodíkem, který na sebe váže vodu a zadržuje ji v těle. Nadbytečná sůl nám může přidat i pár kil váhy navíc. Ti, kteří chtějí zhubnout, by proto měli solení omezit. Sůl také dokáže rozhodit celý náš metabolismus i vylučování. Její nadbytek se „podepisuje“ na játrech a zatěžuje ledviny. Způsobuje nejrůznější otoky, zácpu, únavu, nespavost, ekzémy a dokonce i osteoporózu, tedy řídnutí kostí. Nejzrádnější účinky má ale především na srdce a cévy, negativně ovlivňuje srdeční činnost. Vysoká hladina soli v našem těle také snižuje hladinu draslíku, což vede ke zhoršení dráždivosti nervů a svalů. Je schopná vyvolávat i migrény.

.
.
Autor: profimedia.cz

Bez soli se žít nedá
Určitou dávku soli potřebují všichni živočichové jako nezbytný doplněk stravy. Sodík i chloridové ionty jsou nepostradatelné pro funkci každého organismu. Mnohá zvířata například chodí olizovat půdu, která obsahuje větší množství soli. V optimálním množství je totiž nesmírně užitečná. „Reguluje svalové stahy a stimuluje duševní činnost,“ doplňuje Lenka Zelinková. Každý člověk má ve svém těle asi 250 g soli. Nejvíce jí obsahují kosti, krev a zuby. Je to základní stavební kámen všech buněk. Náš organismus si sůl neumí vytvořit, proto ji musíme přijímat potravou. Bez ní by tělo vysychalo, protože by vodu nedokázalo udržet.

Pozor, může být i návyková

„Sůl je do jisté míry návyková látka. Pokud někdo hodně solí, má práh citlivosti posunutý na slanou chuť,“ upozorňuje Lenka Zelinková. Nedokáže tak zaznamenat nižší koncentraci soli v potravě a méně osolené jídlo mu nechutná. Naštěstí to nemusí být trvalý stav. „Dlouhodobým snížením příjmu soli se chuťové pohárky zase zregenerují a za pár týdnů už přirozeně reagují i na nižší množství soli v potravě,“ doplňuje Lenka Zelinková. Proto bychom neměli solit automaticky, ale jídlo bychom měli nejdříve ochutnat. Také je dobré sledovat obsah soli v některých „podezřelých“ výrobcích. Ty, které obsahují mnoho soli, nahraďte jinými.

Zdravé solení

Optimální dávkování je pět až sedm gramů soli denně, tedy jedna čajová lžička. Do tohoto množství se ale počítá i sůl, kterou už výrobky obsahují. Určité množství soli je i v uzených, konzervovaných, nakládaných, instantních i jiných solených výrobcích.

Co možná nevíte
• Mořská voda obsahuje až 80 % veškeré soli na Zemi.
• Do kuchyňské soli se uměle přidává jod – jako prevence jeho nedostatku (tento nedostatek způsobuje kretenismus u dětí).
• Ve středověku se o sůl vedly „solné“ války.
• Koupele v mořské soli mají blahodárné účinky na kůži. Hydratují a zvláčňují pokožku ve spodních vrstvách kůže, odstraňují škodliviny z těla, posilují obranyschopnost i krevní oběh.

.
.
Autor: profimedia.cz

Na solení úplně zapomeňte, pokud:
• jste kardiaci
• máte onemocnění ledvin
• trpíte vysokým krevním tlakem
• jste obézní
• vás trápí migrény
• jste těhotná nebo kojíte
• připravujete jídlo dítěti do jednoho roku

Vysoké dávky soli najdete v:

• houskách, rohlících, bílém chlebu
• sýrech (např. eidamu)
• slanině, paštikách, salámech
• oříšcích, chipsech
• ančovičkách
• kečupu a dresincích
• kukuřičných lupíncích
• špagetách
• sójových omáčkách
• minerálních vodách
• fastfoodových jídlech

Mořská sůl obsahuje:
jod – důležitý pro funkci štítné žlázy
brom – dobré účinky na nervový systém
sodík a draslík – podporují soustředění a přemýšlení

Babské rady
• Při bolestech v krku – několikrát denně kloktejte slanou vodu.
• Na popáleniny – potřete místo směsí ze soli a nejlépe olivového oleje. Ovšem ne na otevřené a čerstvé rány!
• Na bradavice – použijte směs z jedné lžíce octa a soli.
• Na akné – udělejte si pleťovou masku z kombinace medu a mořské soli .

PORADNA

Lenka Zelinková
Lenka Zelinková
Autor: abl

Mgr. Lenka Zelinková, výživová poradkyně, NUTRIVIA s.r.o., www.nutrivia.cz

• Je vůbec možné nesolit?

Sůl je přirozeně obsažena v samotných potravinách, takže člověk vystačí za obvyklých okolností s obsahem sodíku v nepřisolovaných potravinách. Zvýšená potřeba sodíku je při zvýšeném pocení (horké provozy, teplé počasí) a průjmech.

• Dá se nějak nahradit?
Místo soli můžeme použít různé druhy nejlépe čerstvých bylinek a jiným kořením.

• Je mořská sůl zdravější než kuchyňská?
Mořská sůl je pestřejší na obsah minerálních látek než kuchyňská.

• Mají kuřáci větší potřebu solit?

Kuřáci mají pozměněný smysl čichu, což ovlivňuje i chuť, proto si častěji vybírají výraznější jídla – více kořeněná a solená.

 

Autor: Jana Šlegrová, odborný konzultant Lenka Zelinková