V potravinářském průmyslu se přidává do celé řady výrobků jako významný emulgátor a podle nejnovější studie to není na škodu. Lecitin totiž ovlivňuje hladinu lipidů v krvi a může být prevencí diabetu, hypertenze i chorob kardiovaskulárních.
„V současnosti lékaři používají léky zvané fibráty, aby léčili problémy s cholesterolem a triglyceridy. Ale tato látka se vyskytuje v těle přirozeně a používá se také jako aditivum v potravinách, takže umožňuje zlepšit léčbu lipidové nerovnováhy a minimalizovat negativní vedlejší účinky léků,“ tvrdí doktor Irfan J. Lodhi z Washington University.
Ve vysoké koncentraci se lecitin vyskytuje ve vaječném žloutku, dále v sójových bobech, rybách, semenech, luštěninách, kvasnicích a arašídech. V potravinářském průmyslu se nejčastěji používá lecitin sójový.
Lékařský objev: Lecitin snižuje riziko onemocnění cukrovkou i vysokým tlakem
Lecitin je cholinový lipid, který dokáže smíchat tuk s vodou a v buňkách organismů má významnou pozici jako stavební prvek i metabolit.
Články odjinud