Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Lékařský objev: Lecitin snižuje riziko onemocnění cukrovkou i vysokým tlakem

Letní radovánky někdy pěkně zkomplikují život.
4. srpna 2009 | 08:53

Lecitin je cholinový lipid, který dokáže smíchat tuk s vodou a v buňkách organismů má významnou pozici jako stavební prvek i metabolit.

V potravinářském průmyslu se přidává do celé řady výrobků jako významný emulgátor a podle nejnovější studie to není na škodu. Lecitin totiž ovlivňuje hladinu lipidů v krvi a může být prevencí diabetu, hypertenze i chorob kardiovaskulárních.

„V současnosti lékaři používají léky zvané fibráty, aby léčili problémy s cholesterolem a triglyceridy. Ale tato látka se vyskytuje v těle přirozeně a používá se také jako aditivum v potravinách, takže umožňuje zlepšit léčbu lipidové nerovnováhy a minimalizovat negativní vedlejší účinky léků,“ tvrdí doktor Irfan J. Lodhi z Washington University.

Ve vysoké koncentraci se lecitin vyskytuje ve vaječném žloutku, dále v sójových bobech, rybách, semenech, luštěninách, kvasnicích a arašídech. V potravinářském průmyslu se nejčastěji používá lecitin sójový.

247144:gallery:true:true

Autor: Famous