V potravinářském průmyslu se přidává do celé řady výrobků jako významný emulgátor a podle nejnovější studie to není na škodu. Lecitin totiž ovlivňuje hladinu lipidů v krvi a může být prevencí diabetu, hypertenze i chorob kardiovaskulárních.
„V současnosti lékaři používají léky zvané fibráty, aby léčili problémy s cholesterolem a triglyceridy. Ale tato látka se vyskytuje v těle přirozeně a používá se také jako aditivum v potravinách, takže umožňuje zlepšit léčbu lipidové nerovnováhy a minimalizovat negativní vedlejší účinky léků,“ tvrdí doktor Irfan J. Lodhi z Washington University.
Ve vysoké koncentraci se lecitin vyskytuje ve vaječném žloutku, dále v sójových bobech, rybách, semenech, luštěninách, kvasnicích a arašídech. V potravinářském průmyslu se nejčastěji používá lecitin sójový.
![&Horoskop na víkend 27.– 28. 7. 2024: Kdo se dočká překvapení a koho zasáhne amorův šíp? Horoskop na víkend 27.– 28. 7. 2024: Kdo se dočká překvapení a koho zasáhne amorův šíp?](https://img.cncenter.cz/foto/horoskop-na-vik/MTMweDg2L3NtYXJ0L2JveA/2015233.jpg?v=0&st=wBh7faz-tBL06l6-qiT0eKCixVmCEMw_ZlLfg_H3kpQ&ts=1722038478&e=2145916800)