Sušený česnek totiž není zdaleka tak zdravý jako ten čerstvý, který blahodárně působí především na srdce.
Podle expertů také netkví zázračnost česneku ve vysokém obsahu antioxidantů, ale především z obsahu hydrogen sulfidu, který uvolňuje cévy. Ale tato látka se z česneku uvolňuje až tehdy, kdy je stroužek nasekán, utřen či rozmačkán. Pro blahodárné účinky na srdce je potřeba používat česnek čerstvý a vždy ho ještě minimálně rozkrájet.
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/cesnek/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/252955.jpg?v=0&st=PC-d9BaZFSfGFrOEk2tWWE_9-FwCN_zWFE0ZQ0QGmzw&ts=1600812000&e=0)
Doktor Dipak K. Das z Michiganu zdůrazňuje, že hydrogen sulfid se uvolňuje skutečně jen ze syrového česneku po jeho rozmačkání. A právě tato látka působí blahodárně na srdce a cévy, které rozšiřuje a tím umožňuje lepší prokrvení tkání.
„Jak rozmačkaný, tak zpracovaný česnek v pokusech s hlodavci snižovaly poškození cév a srdce nedostatkem kyslíku, ale čerstvý česnek měl mnohem výraznější účinek na obnovu krevního průtoku aortou a zvyšoval tlak v levé komoře srdce,“ tvrdí doktor Das.