Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Abeceda letních nemocí a jak na ně

Letní radovánky někdy pěkně zkomplikují život.
7. července 2009 | 13:17

Sluníčko svítí, vzduch se tetelí horkem a my celé šťastné vyrážíme k vodě, na koktejly, grilování nebo třeba za sportem. Každý rok se těším, jak celou dovolenou prolenoším, odpočinu si a do práce se vrátím plná energie. Jenže mi letní radovánky někdy pěkně komplikují život.

Dlouho jsem si myslela, že úpal a úžeh je totéž. Ale není to pravda. Úžeh je vlastně „sežehnutí“ hlavy slunečním žárem. Na úpal ale stačí „jen“ horko, můžete ho tedy dostat třeba i v kotelně.

1. Úpal

Máte za to, že když budete pracovat celý den na zahrádce, ale v oblíbeném slaměném klobouku, není pro vás sluneční žár nebezpečný? Pak jste na omylu. Úpal neboli přehřátí organismu vám hrozí i s pokrývkou hlavy a ve stínu. Tato zdravotní komplikace vzniká přehřátím organismu a projevuje se bolestí hlavy, zvracením, závratí, suchou kůží bez potu nebo zvýšenou teplotou.

Jak se bránit:
Hlídejte si dostatečný příjem tekutin, během horka se vyhněte fyzické zátěži a přes poledne dodržujte siestu ve stínu. Pokud vás přesto úpal skolí, odpočiňte si ve větrané místnosti, uvolněte šaty a opatrně doplňujte tekutiny. Od věci není ani postřikovat tvář a tělo vodou ve spreji, případně ledovat třísla a hlavu.

2. Úžeh

Nesnášíte klobouky ani kšiltovky, protože vám nesluší? Během horkých letních dnů se jich ale nezříkejte. Bez nich vám hrozí přehřátí mozku a mozkových blan po pobytu na prudkém slunci.

Jak se bránit:
Kromě pokrývky hlavy si hlídejte příjem tekutin a pravidelně ochlazujte tělo sprchou nebo v bazénu. Jestliže úžehu nezabráníte, čekají vás podobné projevy jako při úpalu. V horším případě se může přidat i ztuhnutí šíje nebo dokonce otok mozku. Pomůže pobyt v chladnější místnosti, ochlazování a opatrný přísun tekutin. Pokud potíže neustoupí, raději vyhledejte lékaře.

Klobouk v námořnickém stylu, CA, 250 Kč
Autor: archiv firem

Náš tip: Na horečku platí potírání zápěstí kyselým mlékem nebo přikládání tvarohu na hlavu a chodidla. Proti bolesti hlavy z horka pomáhá hořčík nebo také zázvor. Pokud vám slunce spálí záda, přikládejte na ně obklad ze silného odvaru černého nebo měsíčkového čaje.

Domácí lékárnička
V domácí lékárničce by neměly chybět přípravky s panthenolem, které ošetřují spálenou kůži - Panthenol spray, Bepanthen mast, calciová mast nebo gel z aloe vera; léky snižující horečku - Paracetamol, Acylpirin, Ibuprofen nebo Panadol.

3. Drobné odřeniny

Snad v žádném jiném období nejsme tak často odřené a poškrábané jako v létě, a co teprve naše děti. Jak se říká, než se vdáš, tak se ti to zahojí. Ale i drobné oděrky a řezná poranění potřebují ošetřit. Pokud nemáte po ruce dezinfekci, ránu pořádně omyjte proudem vody a mýdlem. Malá poranění se nejlépe hojí nezakrytá. Na pohmožděninu přiložte ledový obklad, který zmírní otok.

Náš tip: Proti zánětu a bolesti působí mast s heřmánkem a gel z aloe vera. Silně antiseptický je také tea tree oil. Stačí dát pár kapek do vody a ránu omýt. Na pohmožděniny je výborná arnika. Do postiženého místa vtírejte olej, krém nebo mast.

Domácí lékárnička
Na drobná poranění je ideální voděodolný plastický obvaz Akutol spray, který ránu vydezinfikuje i překryje ochranným filmem, hojivé náplasti Cosmos Hydro-Active, hojení poraněné nebo spálené kůže podporuje také Calciová mast nebo Infadolan, na otoky je dobrý Heparoid nebo Herbactive.

4. Nateklé nohy

Cesta do vysněné dovolenkové destinace může představovat dlouhé sezení v dopravním prostředku ve vedru a nepřirozené, stísněné poloze. Jaký div, že máte většinu léta ruce a nohy nezvykle nateklé. Snažte se během cesty co nejčastěji hýbat prsty, dejte si nohy do vyvýšené polohy. Na noc nejezte grilované, smažené a solené maso. Unavené nohy osvěží masáže francovkou nebo koupel ve vodě s trochou citronové šťávy.

Jablečný ocet pomůže na bolavé nohy.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Náš tip: Na bolavé nohy zabírá potírání jablečným octem nebo roztokem kafru a lihu. Na unavené a oteklé nohy použijte vodu, ve které jste vařili brambory. Nohy se prokrví a otok opadne.

Domácí lékárnička
Preventivně pomáhá Wobenzym, proti bolesti a únavě kosodřevinový gel Allga San, Innéov, Varixinal nebo Priessnitz chladivé mazání.

5. Nemoci z vody

Léto je časem vodních radovánek, slunění, cestování, ale i gynekologických problémů. Kvasinky totiž milují teplé a vlhké prostředí, takže je pro ně ideální horko, dlouhé cestování, neprodyšné oblečení a koupání v bazénech nebo stojatých vodách. Vaginální mykóza se projevuje výtokem, zarudnutím zevních rodidel, nepříjemným svěděním a pálením. Svědivý pocit se stupňuje v klidu v noci, vliv na jeho zintenzivnění má i teplo pod peřinou. Aby kvasinky neměly šanci vám pokazit radost z dovolené, vyhněte se příliš úzkým kalhotám, spodnímu prádlu ze syntetických nebo neprodyšných materiálů. Pokud vás mykóza potká, zapomeňte na výplachy, deodoranty, parfémové toaletní pomůcky a intimní mýdla. To vše totiž křehkou poševní rovnováhu ještě zhoršuje.

Jak se bránit
Sprchujte se čistou studenou vodou, která zklidní pokožku a zmírní svědivé pocity, nezůstávejte v mokrých plavkách, používejte menstruační vložky bez fólie.

Domácí lékárnička
Volně prodejná antimykotika můžete použít i bez konzultace s lékařem. Například Gyno-Pevaryl, bylinkový Albisan, preventivně zabírá Wobenzym.

6. Bodnutí hmyzem

Bodnutí hmyzem je nejčastější, a pokud není člověk příliš velký alergik, tak i nejbanálnější letní nehoda. Jestliže v kůži zůstalo žihadlo, je třeba ho vyndat pomocí čistého nože, jehly nebo se ho pokusit vyškrábnou nehtem. Celou oblast můžete omýt vodou a mýdlem.

Takové včelí nebo vosí žihadlo vám nejen pokazí celý den, ale dokáže vám způsobit vážné zdravotní problémy.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Náš tip: Následky bodnutí hmyzem lze zmírnit potřením octem, přiložením rozkrojené čerstvé cibule nebo potíráním kostkou ledu. Pomáhá také eukalyptový olej – pět kapek oleje rozpusťte v šálku s vodou a potírejte.

Domácí lékárnička
Na hmyzí bodnutí příjemně působí chladivý gel s antihistaminikem například Fenistil gel nebo dezinfekční Tantum gel.

7. Střevní potíže

Radost z cestování vám můžou překazit střevní potíže. Za normálních okolností naprosto všední onemocnění, na dovolené přináší nepříjemné komplikace. Nevolnost, zvracení, horečka, křeče v břiše a nutkání na stolici jsou nejběžnější projevy cestovního průjmu. Může za ně stres, nepravidelnost stravy, nezvyklá nebo kontaminovaná jídla. Takové průjmy mají lehčí průběh, dají se rychle léčit. Vážnější průjmy jsou způsobené bakteriemi, viry nebo parazity.

Často si myjte ruce.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak se bránit:
Často si myjte ruce. Pijte jen balenou vodu a s ní také omývejte ovoce a zeleninu. Pozor na džusy, víno a alkohol, bývají ředěné užitkovou vodou. Pokud jste se přesto potížím nevyhnuli, dopřejte si klidně jednodenní půst s dostatkem nápojů. Ideální jsou tři až čtyři litry neslazených tekutin denně.

Náš tip: Průjem staví borůvky, ideálně čerstvé nebo sušené, pomáhá také čaj z jahodníku obecného nebo meduňky.

Domácí lékárnička

Nezapomeňte na Kinedril proti nevolnosti z cesty, na potíže se žaludkem i střevy pomáhá Smecta, Hylak forte nebo Fenolax, preventivně Lepicol.

Jak na horko

- Hodně pijte. Noste u sebe malou láhev vody, která pomůže od okamžité nevolnosti a zajistí dostatek tekutin.

- Nezavrhujte klobouky a čepice. Stačí alespoň lehký šátek, ale hlavu si kryjte před přímým žárem.

- V poledne se schovejte do stínu. Nejde jen o spálení sluncem. Také přímé světlo vás přehřívá. Ochlaďte se pod stromem.

- Plavte. Když jste u vody, ochlazujte tělo v bazénu, rybníku nebo pod sprchou.

- Nepřepínejte se. Extrémní sportovní výkony odložte, až vedra pominou. Jinak si říkáte o kolaps.

- Choďte. Dělá se vám mdlo? Nestůjte v nacpané tramvaji, ale jděte domů procházkou.

Autor: připravily: Majka Vinická, lena