Touto látkou je kyselina glutamová bohatě zastoupená právě především v zeleninových bílkovinách. Rozsáhlá mezinárodní studie potvrzuje dosavadní pozorování, že vegetariáni a osoby konzumující velké množství zeleniny mají tlak nižší než milovníci masa.
Kyselina glutamová tvoří 23 procent ze všech bílkovin v jídelníčku lidí, kteří konzumují především zeleninu, zatímco u těch, jež si vybírají hlavně živočišné bílkoviny, je to 18 procent. Podle expertů z Chicaga by pětiprocentní nárůst konzumace kyseliny glutamové mohl souviset až s šestiprocentním poklesem výskytu mrtvice související s hypertenzí.
Vedle konzumace dostatečného množství zeleniny je však potřeba omezit také další rizikové faktory hypertenze, jako jsou vysoký příjem živočišných tuků, nedostatek pohybu, nadměrný příjem sodíku zvláště prostřednictvím kuchyňské soli, stres, kouření a nadměrná konzumace alkoholu.
Proč mají lidé odmítající pojídat zeleninu vysoký krevní tlak? Protože právě zelenina obsahuje klíčovou látku, která krevní tlak snižuje.
Články odjinud