Šťáva z ovoce a zeleniny hydratuje lépe než čistá voda

23. července 2009 | 09:09

V horkých letních měsících je velmi důležité hydratovat dostatečně organismus. A přestože hlavním zdrojem tekutin je pro člověka čistá voda, podle expertů ze Skotska může v letních vedrech ještě lépe hydratovat voda z ovoce a hlavně zeleniny.

Rostlinné šťávy totiž obsahují také minerály a cukry, což souborně v horkém počasí, kdy se tělo hodně potí, působí jako isotonický nápoj, jaký konzumují sportovci.

Vhodné jsou tedy všechny vodnaté druhy ovoce a zeleniny, jako jsou třeba citrusové plody, vodní meloun či řapíkatý celer. Navíc tyto působí jako dva v jednom, jsou nápojem i jídlem zároveň. Při pocení v horkém počasí se tělo připravuje o sůl, ale také řadu cenných minerálů a vitaminů, které právě ovoce a zelenina mohou tělu zpět dodat.

Podle expertů z University of Aberdeen slouží rostlinné šťávy jako hydratační prostředek lépe než čistá voda či profesionální izotonické nápoje. Za vše mohou barviva lutein a zeaxantin, obsažená například ve vodním melounu či papáji, která umocňují hydrataci buněk.

 

Vitamínová kúra
Vitamínová kúra
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Nejlepší ze všech je pak zelenina vodní meloun, který obsahuje 92 procent vody, osm procent cukru a také vápník, hořčík, draslík a sodík. Navíc obsahuje také dostatek vitaminu C, betakarotén (prekurzor vitaminu A) a lykopen – antioxidant mající silné protirakovinné účinky.

Stejně účinný jako meloun je jeho příbuzná okurka, která obsahuje 96 procent vody a vyvážené spektrum minerálů.

Rovněž řapíkatý celer obsahuje 96 procent vody a také dostatek sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, železa a zinku.

„Při správné hydrataci potřebuje tělo nahradit roztok ztracený při pocení roztokem, který je podobný složením tělu vlastnímu. Vodnaté ovoce a zelenina často obsahují hladinu minerálů a cukru, která odpovídá tělesným tekutinám, proto mohou hydratovat tělo lépe než čistá voda,“ tvrdí Susan Shirreffsová z Loughborough University.

 

Autor: Famous, lena