Šťáva z oranžových citrusů totiž obsahuje velké množství antioxidantu hesperidinu, který blahodárně působí na srdce, cévy a další orgány.
Hesperidin patří jako řada dalších rostlinných antioxidantů do skupiny flavonoidů, vyjma pomerančů se vyskytují v hroznech révy, červeném víně, zeleném čaji a čokoládě. Flavonoidy přitom velmi prospívají buňkám vystýlajícím cévy.
V experimentální studii čtyřiadvacet mužů s rizikem rozvoje kardiovaskulární choroby popíjelo denně sklenici nápoje předloženého lékaři. Třetina mužů dostala půl litru pomerančového džusu, třetina stejný objem nápoje bez džusu a hesperidinu a třetina dostala roztok vody s 292 miligramy hesperidinu. Toto množství hesperidinu přitom odpovídá obsahu v půllitru pomerančového džusu.
Po měsíci konzumace měli muži popíjející denně pomerančový džus či nápoj obohacený o hesperidin lepší funkci výstelkových (endoteliálních) buněk a nižší diastolický krevní tlak než ti muži, kteří pili nápoj bez hesperidinu. U prvních dvou skupin mužů se také zlepšila genová exprese, která s rozvojem kardiovaskulárních chorob souvisí.