Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lékářská studie potvrdila: Pomerančový džus vás ochrání před infarktem

Zázračné nápoje
22. července 2009 | 10:14

Stejně jako jedno jablko denně, může lékaře držet daleko od vašeho prahu jedna sklenice přírodního pomerančového džusu vypitá každý den.

Šťáva z oranžových citrusů totiž obsahuje velké množství antioxidantu hesperidinu, který blahodárně působí na srdce, cévy a další orgány.

Hesperidin patří jako řada dalších rostlinných antioxidantů do skupiny flavonoidů, vyjma pomerančů se vyskytují v hroznech révy, červeném víně, zeleném čaji a čokoládě. Flavonoidy přitom velmi prospívají buňkám vystýlajícím cévy.

Pijte čerstvé ovocné šťávy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

V experimentální studii čtyřiadvacet mužů s rizikem rozvoje kardiovaskulární choroby popíjelo denně sklenici nápoje předloženého lékaři. Třetina mužů dostala půl litru pomerančového džusu, třetina stejný objem nápoje bez džusu a hesperidinu a třetina dostala roztok vody s 292 miligramy hesperidinu. Toto množství hesperidinu přitom odpovídá obsahu v půllitru pomerančového džusu.

Po měsíci konzumace měli muži popíjející denně pomerančový džus či nápoj obohacený o hesperidin lepší funkci výstelkových (endoteliálních) buněk a nižší diastolický krevní tlak než ti muži, kteří pili nápoj bez hesperidinu. U prvních dvou skupin mužů se také zlepšila genová exprese, která s rozvojem kardiovaskulárních chorob souvisí.

 

Autor: Famous, lena