Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Britská školačka se zbavila epilepsie smetanovou dietou

Ilustrační foto
28. května 2009 | 10:21

Devítiletá školačka z Británie trpěla ještě před rokem vážnou formou epilepsie, která jí bránila v běžných aktivitách. Třesů se zbavila bez léků a dnes hraje na housle a tančí balet.

Lucy Murphyová začala dodržovat speciální smetanovou dietu, při níž konzumuje jen mléčné výrobky bohaté na tuky. Zbavit se třesů jí pomohly ketony vznikající z tuků.

Při tučné ketogenní dietě se využívá jako palivo v mozku lipidy, nikoli sacharidy. Při metabolismu tuků přitom vznikají ketony, které pomáhají třesům způsobeným epilepsií předcházet.

Před rokem Lucy trpěla vážnou formou epilepsie a měla téměř každou chvíli záchvaty. Lékaři jí předepsali vysokou dávku léků, které však vážně ovlivňovaly její psychiku. Po roce na šlehačce a smetanových pokrmech třesy zmizely a dívka může dokonce chodit na balet.

„Vrátilo ji to trochu do života. Žili jsme na ostří nože celé ty roky,“ pochvalovala si výsledky diety matka Denise Murphyová.

Lucy má zdravý BMI, i když je její jídelníček z 80 procent tvořen tuky a téměř žádnými sacharidy. Dopřává si hojně máslo, smetanu, oleje a jiné přírodní zdroje tuků. Jedná se o modifikovanou Atkinsovu dietu, která je však nevhodná pro zdravé jedince.

Autor: Famous, brum