A navíc osoby dopřávající si tuto pochoutku každé ráno jsou štíhlejší, méně často trpí mrtvicí, infarktem a diabetem.
Platí ale stále, že zdravotní výhody se vztahují jen k jedné sklenici a jen stoprocentnímu ovocnému džusu. Jakékoli ředěné a přislazované náhražky a větší objem konzumace takových nápojů nevedou k hubnutí, ale naopak k přibývání na váze.
Podle expertů z University of Minnesota mají lidé dopřávající si ke snídani sklenici stoprocentní ovocné šťávy lepší citlivost tkání vůči insulinu, jsou štíhlejší a jsou méně ohroženi metabolickým syndromem, mají nižší BMI index a štíhlejší pas.
Z analýzy rozsáhlého objemu dat vyplynulo, že osoby pijící po ránu stoprocentní džus byli o 22 procent méně často obézní a riziko metabolického syndromu bylo u nich o patnáct procent nižší.
„Víme, že zdravý jídelníček bohatý na ovoce a zeleninu souvisí se sníženým rizikem onemocnění některými chronickými chorobami,“ tvrdí docent Pereira z University of Minnesota.
Osoby konzumující po ránu stoprocentní ovocný džus měli celkově lepší stravovací návyky.