Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Stoprocentní ovocná šťáva snižuje riziko obezity a mrtvice či infarktu

Zázračné nápoje
29. dubna 2009 | 08:08

Dietologové při hubnutí ovocné šťávy a džusy zakazují. Jedná se totiž ve většině případů o slazené nápoje plné cukru. Ale odborníci z Minnesoty zjistili, že sklenice stoprocentní čerstvé ovocné šťávy vylisované z plodů ke snídani naopak může vést k hubnutí.

A navíc osoby dopřávající si tuto pochoutku každé ráno jsou štíhlejší, méně často trpí mrtvicí, infarktem a diabetem.

Platí ale stále, že zdravotní výhody se vztahují jen k jedné sklenici a jen stoprocentnímu ovocnému džusu. Jakékoli ředěné a přislazované náhražky a větší objem konzumace takových nápojů nevedou k hubnutí, ale naopak k přibývání na váze.

Podle expertů z University of Minnesota mají lidé dopřávající si ke snídani sklenici stoprocentní ovocné šťávy lepší citlivost tkání vůči insulinu, jsou štíhlejší a jsou méně ohroženi metabolickým syndromem, mají nižší BMI index a štíhlejší pas.

9. Dodržujte během týdne jeden den půstu – pijte pouze zeleninové nebo ovocné šťávy ředěné 2:2 vodou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv redakce

Z analýzy rozsáhlého objemu dat vyplynulo, že osoby pijící po ránu stoprocentní džus byli o 22 procent méně často obézní a riziko metabolického syndromu bylo u nich o patnáct procent nižší.

„Víme, že zdravý jídelníček bohatý na ovoce a zeleninu souvisí se sníženým rizikem onemocnění některými chronickými chorobami,“ tvrdí docent Pereira z University of Minnesota.

Osoby konzumující po ránu stoprocentní ovocný džus měli celkově lepší stravovací návyky.

Autor: Famous, lena