Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Metoda Su jok aneb Celé tělo v jedné ruce!

7. dubna 2009 | 15:52

Představte si, že se dá celé tělo promítnout do jedné ruky. Část palce je hlava, malíček celá pravá ruka a na hraně dlaně jsou játra nebo žaludek. Možná to není tak bláznivé, jak by se mohlo zdát.

Tenhle systém založený na tradiční indické, čínské a egyptské medicíně, si nechal v roce 1991 zaregistrovat dr. Park Jae Woo. Metodu Su jok (čteno su džok) nyní praktikují tisíce lékařů ve více než 40 zemích světa. Dobré je, že využít ji může i laik.

Korejské slovo su znamená ruka po zápěstí a výraz jok označuje dolní část nohy po kotník. Odráží to skutečnost, že lidské tělo se ve zmenšeném měřítku promítá na ruce i noze a právě jejich prostřednictvím lze ovlivňovat fungování celého organismu.

Nástrojem se zakulaceným, tupým koncem, třeba sirkou, háčkem nebo vypsanou propiskou stlačujete místečko vedle místečka v oblasti, kde tkví zdravotní problém, nebo kde předpokládáte, že může být, až se dopracujete k nejcitlivějšímu, mnohdy bolestivému místu. A na to je zapotřebí působit, neboť tím vyšlete do mozku impuls a nastartujete samouzdravovací proces.

Důraz na kvalitní suroviny

K léčebným účelům se nehodí semínka určená pro setbu, protože bývají chemicky ošetřená. Tabu jsou plody jedovatých rostlin a těch, které vyvolávají alergické reakce. Stejně tak zrníčka nezralá, zdeformovaná, plesnivá či zapáchající. Ideální jsou vlastnoručně nasbíraná a čerstvá, ale také je můžete do zásoby při pokojové teplotě nasušit; pecky z plodů předem důkladně umyjete. Pak je přesypete do papírových sáčků, označíte názvem a před použitím je vždy na 2 hodiny namočíte. A pozor – citrusová semínka nelze skladovat, takže je používejte jen bezprostředně po vyjmutí z plodu.

Semínková náplast

Nejúčinnějšími stimulanty daného bodu jsou semena rostlin, v nichž je skryta síla přírody. Zvolené zrnko položíte na lepící stranu prodyšné náplasti, připevníte ji na příslušné místo na ruce a zafixujete dalším proužkem náplasti. Doba působení závisí na charakteru a intenzitě potíží – 5 hodin je minimum.

Mnohem lepší je ponechat semínkovou náplast přes noc nebo v průběhu několika dní s tím, že na zrníčka občas přitlačíte a průběžně je nahrazujete čerstvými. Že je čas na výměnu poznáte snadno – změknou, prasknou, změní barvu, tvar nebo velikost. Tyto úkazy jsou zároveň důkazem toho, že terapie zabírá.

Promačkávat pecky, poválet citron

Pro povzbuzení poměrně velkých ploch, souvisejících s játry, žaludkem nebo plícemi, uchopíte do dlaně vysušenou pecku broskve či manga, vlašský ořech, kaštan, šišku jehličnatého stromu nebo kukuřičný klas a rytmicky je promačkáváte a převalujete. Střední a malé plochy, v nichž se zobrazují například srdce, děloha a smyslové orgány, aktivujete fíkovou nebo třešňovou peckou, žaludem, lískovým oříškem, zrníčky kukuřice, olšovou šiškou…
Velice prospěšné je, když mezi dlaněmi několikrát denně poválíte citron, cibuli, brambor či mrkev a mezi prsty koulíte hrách nebo oříšek.

Ořechy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Tvar napoví použití

Podoba částí těla a vnitřních orgánů poslouží jako orientace pro to, které rostliny jsou na jejich léčení nejvhodnější. Pro představu pár příkladů:

● klouby – stébla bambusu, obilovin, karafiát
● ledvina – fazole
● mozek – vlašský ořech
● oko – černý pepř
● páteř – větvička kapradiny
● plíce – pohanka
● slinivka břišní – jadérko hroznového vína
● srdce – semeno kaliny nebo dýně

Za univerzálně použitelné se považují neloupaná pohanka a jablečná jadérka.

Pomocným vodítkem bývají další typické rysy. Pokud rostlina vylučuje mléčnou tekutinu, jako třeba pampeliška, její semena najdou uplatnění při nedostatečné laktaci. U žlutokvětých rostlin jako mochna husí, měsíček či pelyněk je zase slibný předpoklad, že odstraní poruchy jater a žlučníku. Při zahlenění – rýma, zánět průdušek, kašel – se hodí olejnatá semínka lnu, seznamu a slunečnice. Když dochází k neblahému zadržování tekutiny a vzniku otoků, trefou do černého jsou vodní rostliny.
Plody jeřabiny, kaliny a hlohu při troše fantazie připomínají shluk sražené krve, takže se jejich semena využívají coby prevence vzniku trombóz. Rakytník řešetlákový, brusinka a klikva odolávají chladu a mrazu, a to znamená, že jsou použitelné při nemocech z nachlazení. Bodláky ulpívající na oděvech mají potenciál vyhojit kožní choroby a lusky, které ve zralosti pukají, pomáhají při křečích, doprovázejících ledvinové koliky, bolestivou menstruaci apod.

Nezdráhejte se pomalovat

Zbarvení, tvar a chuť semínek rovněž napomáhají při stanovení jejich léčebného určení:

● ZELENÁ (podlouhlá, nakyslá) – otoky, svědění, tupé bolesti, oslabení funkce vnitřních orgánů, zvětšené nosní mandle, zánět hlasivek, oteklá víčka, koktání, zácpa

● ČERVENÁ (oválná, ostrá) – srdeční a cévní potíže, bolesti zad a páteře, artróza, chřipka, zhoršení sluchu, parodontóza, nízký krevní tlak, chrápání, astma

● ORANŽOVÁ (kulatá, osvěžující) – celkové posílení organismu, urychlení hojení ran a spálenin

● ŽLUTÁ (oválná, zvrásněná, nasládlá) – oslabení lymfatického systému, křeče, žlučové a močové kameny

● HNĚDÁ (půlkruhová, nahořklá) – problémy s dechem a plícemi, průjem, narušená pokožka, zanícené sliznice, alergické projevy, krátkozrakost

● ČERNÁ (krystalický tvar, slaná) – horečka, rýma, pocení, částé močení, zarudlá pokožka, akutní záněty, bolesti zubů, vysoký krevní tlak, lámavost kostí, hnisající rány

Podobnou úlohu jako semínka mají i samotné barvy. Každá je ve své postatě vibrace, jinak odráží či pohlcuje světlo. Vnímáte je nejenom zrakem, nýbrž i pokožka dokáže na jejich energetické vyzařování zareagovat. Léčba je prostá – citlivé body či plošky zabarvíte fixy odpovídajícího odstínu a průběžně je obnovujete.

První pomoc při akutních potížích, úleva od chronických bolestí i preventivní opatření – to vše dokáže masáž pružným Su jok prstýnkem, který je k sehnání ve zdravotnických potřebách nebo prodejnách orientální medicíny.
Autor: PARK JAE WOO – LÉČBA POMOCÍ SEMEN V SYSTÉMU SU JOK (NAKLADATELSTVÍ ISTENIS)

Příjemně pichlavý kroužek

První pomoc při akutních potížích, úleva od chronických bolestí i preventivní opatření – to vše dokáže masáž pružným Su jok prstýnkem, který je k sehnání ve zdravotnických potřebách nebo prodejnách orientální medicíny. Navléknete si ho na příslušný prst a po celé jeho délce jím s mírným přítlakem pohybujete. Pak se vrátíte k bolestivějším bodům a masírujete je samostatně.

Tuto stimulaci provádíte klidně každý den libovolně dlouho. Zvlášť ji ocení ti, kteří ruce neustále namáhají, tedy uživatelé počítačů, hráči na hudební nástroje, chirurgové, milovnice ručních prací…

Obecně platí:

● palec ovlivňuje dýchání a činnosti plic

● ukazovák reguluje činnost zažívacího traktu, hlavně tlustého střeva

● prostředník zajišťuje plynulý oběh krve, podporuje činnost pohlavních orgánů, mírní bolesti hlavy, odstraňuje únavu, posiluje paměť

● prsteník zlepšuje funkce pohybového aparátu, aktivizuje látkovou výměnu

● malíček harmonizuje činnost srdce a tenkého střeva



Pamatujte si:
Orgány pravé části těla – játra, žlučník – ošetřujete na levé ruce, zato na orgány levé části – slinivka, slezina – působíte na pravé ruce.

Na viry nezabírá

Metoda Su jok uleví od často chronických bolestí, se vším si ale neporadí. Například s plísněmi, bakteriemi a viry, také nevyléčí lupénku. (I když ji prý dostane pod kontrolu.)

INFORMAČNÍ ZDROJ: PARK JAE WOO – LÉČBA POMOCÍ SEMEN V SYSTÉMU SU JOK (NAKLADATELSTVÍ ISTENIS)

Autor: MAJ, lena