Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žiletka, strojek, vosk nebo depilace? Která z nich je nejšetrnější, nejúčinější a nejméně bolestivá?

Jednou z možností jak odstranit chloupky na ohách je epilace voskem.
22. dubna 2009 | 09:46

Ještě konec 80. let se nesl v duchu "tmavého porostu". Ženy si s chloupky hlavu nelámaly. Dnes je ale holení nohou, podpaží a třísel součástí denní hygieny a také depilačních metod přibylo.

Nejen mladší ročníky, ale také část střední a starší generace si dnes nedokážou představit, že by se pod silonkami točily chlupaté »prstýnky« nebo jim zpod kalhotek lezly černé chloupky. Holicí módě propadli ovšem i muži a upravují nejen podpaží, ale i intimní partie. Téměř 65% českých žen se neestetické a nehygienické "okrasy", jak samy říkají, zbavuje. Ne každá metoda však slaví trvalý úspěch. Depilace a epilace jsou totiž dva různé způsoby odstranění chloupků, jsou zde rozdíly v bolestivosti, v trvání efektu, ale i v cenách.

ZPŮSOBY DEPILACE

U těchto způsobů se chloupky odstraňují jen z povrchu, nikoliv přímo z cibulek.

Nejklasičtější: Holení žiletkami

Pro většinu z nás rychlé, dostupné, leč neefektivní. Řízneme se, chloupky zarůstají, kůže zarudne a svědí. Tuhle proceduru navíc musíme opakovat každé tři dny, někteří se holí dokonce dennodenně.

Kolik to stojí: jednorázové žiletky: cca 30 – 100 Kč, holící sada i s pěnou 200 – 500 Kč

Nejjednodušší: Pomocí gelů a krémů

Jejich použití je snadné. Natřou se na kůži a pomocí špachtle se odstraní. Nevhodné mohou být pěny, krémy a gely pro alergiky. Proto je lepší přípravek nejprve vyzkoušet na malé části kůže. Opakování je nutné cca za 10 dnů.

Kolik to stojí: balení 150 – 200 Kč

Zbabavit se chloupků pomocí strojku je rychlé, ale bolestivé řešení
Autor: scom

Nejuniverzálnější: Depilace strojkem

Na stejném principu jako žiletky fungují i depilační strojky. Holit přitom můžete nasucho i namokro. Mokrá varianta ale vyžaduje strojek s dobíjecím akumulátorem a voděodolný aparát.

Kolik to stojí: strojek 800 – 2500 Kč

ZPŮSOBY EPILACE

Z kůže jsou chloupky vytaženy včetně cibulky a účinnek je dlouhodobější (cca až 6 týdnů).

Nejrozšířenější: Vytrhávání strojkem

Pokožka vydrží hladká několik týdnů. Použití na intimní partie a podpaží je ale nevhodné a z pohledu odborníků i drastické. Po epilaci je dobré pokožku vydezinfikovat a zklidnit studenou vodou.

Kolik to stojí: strojek cca 1000 – 3000 Kč

Nejneobyklejší: Vosk a cukrová pasta

Dvě lehce bolestivé metody. Cukrovou pastu (měs cukru, vody a citronové šťávy, sami si lepkavou hmotu můžete vyrobit doma, ale lepší je nejprve navštívit kosmetický salon). Pro nohy ještě snesitelné způsoby odstranění, ovšem v oblasti třísel a podpaží bolestivé. Bez chloupků budete asi 4 – 6 týdnů.

Kolik to stojí: v kosmetickém salonu: epilace voskem – cca 250 Kč lýtka, 100 Kč třísla, epilace cukrovou pastou – ceny jsou vyšší zhruba o 100 Kč

Depilaci nohou vám dokonale provedou v kosmetickém salonu
Autor: scom

Nejpichlavější: Elektrická jehla

Epiluje spíš menší místa jako je nechtěný »knír« nebo oblast brady. Do váčku se pustí proud a jehla pak chloupek snadno vyjme. Připravte se ale na menší utrpení. Metoda je zdlouhavá, zákrok se musí opakovat. Objevit se mohou malé jizvičky.

Kolik to stojí: 200 – 1000 Kč

Nejmodernější: Epilace laserem

Někdy též »depilace laserem«. Dojde ke zničení vlasové cibulky vysokou teplotou. Finančně je ale zákrok nákladný a také jeho proces může být bolestivý. Cena zákroku se odvíjí od plochy a hustoty ochlupení, také počtu opakování. Výsledek by měl být trvalý, ale není 100%, že se nikdy chloupek opět neobjeví.

Kolik to stojí: Např. odstranění chloupků nad horním rtem se pohybuje okolo 1.500 Kč (7000 – 8000 Kč za kompletní léčbu, tj. 6 – 7 návštěv).

Nejnovější: Aesthera

Je nejúčinější, bezbolestná metoda. Modré světlo vysílané ze speciálního přístroje a podtlakem odstraňuje nežádoucí ochlupení. Chloupky po zákroku začnou samovolně vypadávat. Musí se několikrát opakovat.

Kolik to stojí: např. epilace nohou 4000 Kč, podpaží 1500 Kč.

Jak se vypořádat s pupínky

• Pokud se holíte klasicky, neodstraňujte chloupky nasucho, ale pokožku zvlhčete. Ideální je holit se při koupeli nebo sprchování – pokožka lehce nabobtná, vlasové cibulky se uvolní.

• Nezapomeňte ale na pěnu či gel, který chloupek změkčí a lépe se tak seřízne.

• Pokud vám zarůstají a naskáčou červené flíčky, zkuste místa po holení masírovat lufou (mycí houba) a provádějte pravidelný peeling.

• Zkuste na oholená místa nasypat dětský pudr.

• Příjemně působí také tee trea olej, který pokožku zklidní a neměla by tolik svědit.

• Podrážděnou pokožku zklidní i gel s aloe vera.

• Jestli vás kůže svědí, promazávejte ji hydratačními tělovými mléky bez jakýchkoliv parfémovaných složek.

• Pokud jsou místa ale velmi zarudlá a citlivá na dotek, vyhledejte raději kožního specilistu.

Sada vosků
Autor: scom

ODBORNÍK ODPOVÍDÁ NA VAŠE DOTAZY

MUDr. Simona Bedřichová – vedoucí lékařka
dermatologie a laserové terapie, klinika Laser Esthetic

LASER: nejmodernější depilační metoda!

Je nutné nechat chloupky narůst do nějaké "délky"?
Délka chloupku by měla být viditelná nad povrchem kůže – asi 0,5 mm

Nezůstanou po zákroku na kůži tmavé skvrny?
Pokud je splněna podmínka neopálené kůže, tak ta zůstává nepostižená.

Nemůže při laserové depilaci dojít k narušení potních žláz?
K narušení nemůže dojít, protože potní žlázy neobsahují pigment.

Na čem závisí výsledek léčby?
Ovlivňuje ho spousta vnějších i vnitřních faktorů, jako např. funkce žláz s vnitřní sekrecí, hormonální antikoncepce, hormonální disbalance apod. V kůži jsou např. uloženy i tzv. "spící cibulky" ze kterých za určitých okolností chloupek nikdy nevyroste, ovšem dostanou-li nějaký stimul – např. hormonální, mohou produkovat plnohodnotný chloupek. Ve svém klidovém stadiu tyto cibulky bohužel laser neovlivní.

Hrozí nějaká rizika?
Ano. Ta jsou při každém, i sebemenším zákroku. V tomto případě jsou však minimální a velmi zřídkavá (prosím doplňte, o co jde např. zarudnutí, reakce...) Speciální péči je potřeba věnovat epileptikům. Pacient by neměl mít v ošetřované oblasti žádné zánětlivé či infekční ložisko (např. opar apod.).

Jak pečovat o kůži po laserové depilaci?
V zásadě by se měl každý pacient v průběhu léčby vyvarovat především slunění a dráždění ošetřené oblasti. Jinak speciální péče není nutná.

Autor: Věra Bláhová
Diskuse ke článku
.