Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Je opalování škodlivé?

7 pravidel samoopalování
20. dubna 2009 | 11:02

Opalovaní prošlo několika módními vlnami. Ty tam jsou doby, kdy byl slunečník nedílnou součástí garderoby a v módě byla bělostná pleť, která znamenala urozenost. V druhé půlce minulého století přišel do módy bronz, nejprve v obličeji, později po celém těle.

Dnes jsme paradoxně posedlý návštěvou solárií, ale přímého kontaktu se slunečními paprsky se bojíme. Přinášíme vám několik tipů pro a proti opalování se, abyste byli na letošní léto dobře vyzbrojeni a nemuseli se bát spálenin kůže ba dokonce horších onemocnění.

Fakta pro slunění

+ Slunce pomáhá léčit (pod kontrolou dermatologa) některé kožní choroby, hl. ekzémy a lupenku.

+ Slunce má pozitivní vliv na psychiku - nedostatek slunečního svitu podporuje deprese

+ Z estetického hlediska působí většinou opálená pokožka velmi pěkně

Budíček!
Autor: Dušan Křístek

Fakta proti slunění

- Při spálení hrozí zánět kůže, rakovina, předčasné stárnutí kůže

- Možné jsou také oční problémy – zánět spojivek, šedý zákal čočky

- Po častém vystavování se přímým paprskům stárne kůže rychleji!

Zvažte klady a zápory opalování a podle toho posuďte, co je pro vaše zdraví nejlepší. Pokud jste milovníky opalování, používejte krémy s co nejvyšším faktorem a rozhodně se neopékejte na slunci celé hodiny. V tomto případě určitě platí: Všeho s mírou!

Rady pro slunečné dny

• Slunit se začínejte postupně a pobyt na slunci pozvolna prodlužujte

• Vždy volte opalovací krém s faktorem, který odpovídá typu vaší pleti (viz. náš test). Na začátku slunění používejte raději vyšší faktor.

• Po koupání se ochranným krémem znovu natřete, nezapomínejte chránit také rty!

Při opalování byste neměla zapomínat na často opomíjenou část těla – na rty.
Autor: Nivea, archiv firem, SHUTTERSTOCK.COM

• Partie, které nejsou na slunce zvyklé, nebo jsou slunci hodně vystaveny (obličej je zvyklý), chraňte také důkladněji. Týká se to poprsí, zadní části těla, uší, nosu, tváří, čela a nártů

• Po slunění se osprchujte a zbavte kůži potu, chloru či soli a písku

• Hlavu si chraňte vhodnou přikrývkou (kšiltovka, klobouk, oči brýlemi s UV filtrem a předveším lidé s citlivou kůží by se měli před slunečním zářeních chránit také oděvy, dnes již také s UV filtry.

• Nepobývejte nechráněni na přímém slunci mezi 11 – 15 hodinou

• Nebezpečí představují i paprsky odražené od vodní hladiny, písku a betonových ploch budov

• Pozor na intenzitu slunce ve vyšších nadmořských výškách

• Nezapomínejte, že slunce opaluje, i když není zcela jasno, dokonce i když je zataženo!

• Solárium škodí stejně jako slunění- jejich negativní vliv se sčítá

• Kojenci by na přímém slunci neměli pobývat vůbec - jejich kůže je výrazně náchylnější k působení UV záření.

Chraňte se před UV zářením

Při slunění a vůbec při každém pobytu na slunci chraňte svou pokožku opalovacími krémy, oleji či emulsemi. Jejich používání brání dopadání škodlivého UV záření na pokožku, které jinak způsobuje zarudnutí a vyrážky, urychluje stárnutí kůže a zvyšuje rizika rakoviny. Neviditelné UV záření je oučástí slunečního záření. Má celkem tři složky, které prakticky nazýváme A B C.

Používejte opalovací mléko s ochranným filtrem 20 a víc.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

UVA záření proniká nejhlouběji do pokožky a jeho vlivem dochází ke zhnědnutí kůže. Toto záření je považováno za největšího a dlouhodobého škůdce kůže a podílí se na procesu jejího stárnutí a solárních alergiích a kopřivkách.V soláriích se setkáváme pouze s UVA typem záření. Přehnaný pobyt v těchto zařízeních tedy může mít zcela stejné důsledky, ba i horší, jako pobyt na slunci.

UVB záření dopadá na zemský povrch jen v malém množství ale mnohem intenzivněji působí na svrchní vrstvu kůže. Jeho dílem jsou spáleniny, puchýře, záněty, všechny složky UV záření mohou způsobovat alergie a také rakovinu kůže. Na druhou stranu ale i tvorba vitamínu D.

Záření UVC je záření o nejkratší vlnové délce, pro člověka velmi nebezpečné. Naštěstí je filtrováno ozónovou vrstvou atmosféry, pokud se ovšem právě nad námi nenachází ozónová díra. Na rakovinu kůže má vliv jak UVA, tak UVB záření. Sluneční kopřivku vyvolává jak UVA, UVB, viditelné i infračervené záření.

Opalovací krémy mají rizika dopadu záření na lidskou pokožku eliminovat.

Krémy jsou označeny SPF faktorem - ten vyjadřuje ochranu proti UVB a vyjadřuje přibližně kolikrát déle můžeme zůstat na slunci, než dojde ke vzniku začervenání. Kvalitní ochranný krém (sunscreen) zároveň chrání i proti UVA záření. Tato ochrana je označena na obalu jako »faktor PPD« - ten by měl být pokud možno roven minimálně polovině SPF- takže např. krém s SPF faktorem 10 by měl mít alespoň PPD .

Číslo faktoru na opalovacím krému nám říká, kolikrát déle můžeme zůstat na slunci, než bychom si mohli dovolit bez použití ochranného krému. Faktor se může vztahovat pouze k působení UVB záření, pak je na obalu označen IP UVB (Indice de Protection). Mnohem užitečnější je hodnota SPF (Sun Protection Factor), který označuje ochranu proti UV A i UV B záření.

TEST FOTOTYPU PLETI

Pokožka FOTOTYP I je na sluneční záření velmi citlivá. Mají ji lidé velmi světlé pleti, světlých nebo rezavých vlasů a modrých očí. Mají pihy, pleť jim nikdy nezhnědne, maximálně vždy jen zčervená. Bezpečně mohou pobývat na přímém slunci 5-10 minut, pak se vždy spálí.

Pokožku II. typu mají modré nebo zelené oči, světlé vlasy, mají na pokožce pihy. Vždy se opálí do červena, někdy pak zhnědnou. Na přímém slunci mohou bezpečně pobývat 10-20 minut.

Pokožka III. typu je v našich podmínkách normálně citlivá pokožka. Najdeme ji u lidí s lehce tónovanou pletí, hnědých a tmavých vlasů. Pleť jim na sluníčku zhnědne a spálí se zřídka. Bezpečně mohou pobývat na přímém slunci 20-30 minut.

IV. typ pleti je odolný vůči slunci. Pleť je přirozeně snědá, lidé mají tmavé vlasy a oči. Kůže jim snadno zhnědne a téměř nikdy se nespálí. Bezpečně mohou pobývat na přímém slunci až 40 minut.

Jak postupovat při opalování

• Zjistěte si, jaký jste fototyp. To znamená, jak dobře snáší vaše pokožka sluneční záření (viz náš dnešní test)

• Podle svého fototypu, typu pokožky si vyberte vhodný krém

• Namažte se 20 – 30 minut před zahájením slunění

• Nezapomeňte na to, že účinnost krémů se snižuje po koupání a při zapocení. Krémy označené jako water-resistant ztrácejí účinnost za 40 minut po koupání, krémy water-proof za 80 minut.

• S přihlédnutí k ochrannému faktoru opakujte po určitém intervalu mazání krémem (jste-li např. fototyp II, můžete bez zrudnutí kůže trávit bez krému na slunci 10 minut. S ochranným krémem se ta doba prodlužuje na 150 minut.)

• Dostatečná ochrana představuje 2 mg krému na 1cm2 – to je asi 7 čajových lžiček (35 ml) pro celé tělo

• Po opalování ošetřete podrážděnou pokožku vždy vhodným přípravkem (nejlépe s obsahem panthenolu)

Autor: vasa, kava, lena