Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 mýtů o operaci očí: Bála se i Iva Kubelková

10. října 2011 | 14:02

V brýlích jste herečku Ivu Kubelkovou možná nikdy neviděli, protože už od sedmnácti nosila kontaktní čočky. Teď díky laserové operaci nepotřebuje ani je. Odborníci navíc vyvrací mýty, které o tomto zákroku tradují.

Jakou oční vadou jste trpěla?
„Byla jsem krátkozraká. Neviděla jsem tedy do dálky. Měla jsem na levé oko čtyři a čtvrt dioptrie a na pravé čtyři. Což už je podle mne hodně.“

Používala jste brýle, nebo kontaktní čočky?
„Brýle jsem nosila již od základní školy. Nejprve pouze při dívání na tabuli, a později, když se mi zrak zhoršoval, už jsem musela asi tak od 17 let začít nosit kontaktní čočky. Hlavně s ohledem na mou práci. Brýle jsem nosila jen v soukromí.“

457702:gallery:true:trueBála jste se operace?
„Obavy jsem trochu měla. Oči jsou opravdu citlivý orgán a při představě, že by se mi s nimi mohlo něco stát, jsem neměla dobrý pocit. Ale o těchto operacích jsem slyšela už tolik, že jsem byla přesvědčená, že jakékoliv riziko je minimální. Samotný zákrok není nijak bolestivý, probíhá ambulantně. Jediné trochu nepříjemné je rozvírání očních víček při zákroku. Ale to je opravdu pouze detail. Asi tak hodinu po operaci přijdou oči k sobě, pak je lepší vzít si něco na bolest a na spaní. Když se vzbudíte, oči už nebolí.“

Jak se vám změnil svět po operaci?
„Je to nezvyk. Po dvaceti letech vidět a nemuset nosit brýle ani čočky. Každý večer se přistihnu u toho, že si chci vyndávat čočky do roztoku. Dala jsem si deset dní pracovní pauzu, abych se nemusela líčit, za týden už opět můžu natáčet.“

Laserová operace očí nebolí.
Autor: Profimedia.cz

Mýty o operaci očí:

1. S operací u žen je lépe počkat až na období po porodu.
Nemusejí vůbec vyčkávat, není důvod. Jen asi u pětiny žen s vyšším počtem dioptrií se může po ukončení těhotenství zrak mírně zhoršit. V takovém případě vadu doladíme zdarma v rámci doživotní záruky, kterou na laserové zákroky NeoLASIK a NeoLASIK HD poskytujeme.

2. Operaci je možné provádět jen do určitého věku.
Lze ji podstoupit kdykoli, ve 20, ale i 60 letech. U lidí starších 50 let věku častěji volíme nelaserové formy zákroku, protože bývají v této věkové skupině účinnější a výhodnější, a navíc umožňují odstranit potřebu brýlí na čtení. V řadě případů jsme ale schopní padesátníkům a starším vyřešit oční vadu i laserovým zákrokem.

Víte, že se brýlí můžete snadno zbavit?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
3.  Vysoký počet dioptrií žádná operace neodstraní.
Na naší klinice odstraňujeme jakýkoli počet dioptrií. U vyšších počtů dioptrií používáme nelaserové metody nebo kombinace metod.

4. Při operaci šedého zákalu se doplácí vysoká částka.
Operaci šedého zákalu (při použití monofokální umělé čočky) vždy hradí zdravotní pojišťovna. Chce-li pacient současně odstranit i dioptrickou vadu, bude mu účtovaný doplatek, ale pouze za speciální umělou multifokální oční čočku.

5. Laserové operace nelze opakovat.

Moderní zákroky pomocí femtosekundového laseru přinášejí nespočet výhod. Jednou z nich je právě možnost kdykoli v pozdějším životě, pokud se vada zhorší, oko opakovaně operovat, a to i mnoho let po původním zákroku.

odpovídají odborníci kliniky Duovize, www.duovize.cz

Jak probíhá laserová operace? Zahoďte brýle, vidět pomůže laser - čtěte: ZDE>>

Staňte se našimi přáteli na Facebooku.

Autor: Majka Vinická, Kbak