Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Evropský den melanomu již v pondělí, nechte si zdarma vyšetřit znaménka

Nechte si zdarma vyšetřit svá znaménka.
8. května 2009 | 08:17

Trápí vás někde na těle nepříjemné mateřské znaménko? Nejste si jistí, zda vám nehrozí rakovina kůže? Pak máte již toto pondělí šanci nechat si svá znaménka zdarma vyšetřit

„Cílem projektu není během jediného dne vyšetřit celou populaci. Cílem je, aby každý z pacientů alespoň jednou za rok navštívil preventivně dermatologa...“ říká koordinátorka projektu EDM v ČR prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc.

Evropský den melanomu
Autor: archiv

Evropský den melanomu, již devátým rokem upozorňuje širokou veřejnost na rizika rakoviny kůže. I proto lze letos očekávat, že čekárny dermatologických ordinací a klinik budou v pondělí 11. května během Evropského dne melanomu přeplněné pacienty, kteří pochopili důležitost a účinnost správné prevence, kterým je právě vyšetření mateřských znamének.

Letos se zapojilo rekordních 24 z celkem 27 zemí Evropské unie (loni to bylo 16 zemí) a právě Česká republika byla pro mnohé z nich nejen příkladem, ale i partnerem s cennými zkušenostmi při zapojení se do projektu EDM.

Během osmi minulých ročníků Evropského dne melanomu bylo v ČR již vyšetřeno více než 32 tisíc osob a jen za loňský rok pak bylo diagnostikováno minimálně 26 maligních melanomů.

Maligní melanom stále zůstává jedním z nejčastějších zhoubných nádorů, jehož incidence se stále zvyšuje zejména u mladých lidí, nejvyšší nárůst je pozorován u žen ve věku 10-29 let. Nicméně je nejsnáze detekovatelným nádorem. V ČR na maligní melanom stále ročně zemře kolem 300 osob. Mezi nejrizikovější kategorii patří právě ženy ve věku 25 – 35 let.

V ČR letos proběhne Evropský den melanomu v pondělí 11. května 2009. Seznam všech pracovišť, kde si lze během EDM nechat zdarma vyšetřit mateřská znaménka, najdete na stránkách www.melanoma.cz (http://www.melanoma.cz/seznam-lekaru) i na bezplatné telefonní lince
800 880 854.

K dnešnímu dni se do projektu zapojilo 153 lékařů ze 113 pracovišť po celé republice.