Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pravidla saunování

Pravidla saunování
3. března 2009 | 10:13

Víte, že Finově, kteří chodí do sauny už tisíce let, patří k nejzdravějším národům na světě? Předjaří je vhodný čas, kdy s tím můžete také začít.

Saunu známe všechny, ale ne každá také víme o všech pravidlech, která se k pobytu v ní vztahují. Z fajn očistného pocitu se pak často stane jen nepříjemné neefektivní pocení. Co je tedy třeba dělat, aby to bylo správně?

Před saunou
Jíst byste měli nejpozději dvě nebo hodinu a půl předtím, než zamíříte do sauny. Volte lehká jídla. Vepřo-knedlo-zelo určitě není ta správná volba. Dejte přednost lehkým pokrmům: těstovinám, bramborám, rýži, bílému masu, ovoci, tepelně zpracované zelenině.

Pravidla saunování
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zapomeňte
Na alkohol a cigarety. Neměli byste se saunovat ani bezprostředně po těžké fyzické zátěži, v takovém případě je třeba nechat tělo před nástupem do tepla asi půl hodiny relaxovat.

Kdy do sauny nechodit

- pokud se necítíte 100% fit nebo jste nemocní

- kontraindikací jsou například epilepsie, cukrovka, kardiovaskulární potíže, kožní onemocnění

- může se stát, že vám sauna a výkyvy teplot prostě „nesedí“. Pak se zbytečně nepřemáhejte a najděte si jiný relax.

Do tepla
Do sauny choďte vždy osprchovaní (nejlépe vlažnou vodou), s sebou si vezměte pouze ručník, na který si sednete. Pokud se stydíte, zabalte se do tenkého prostěradla, plavky jsou nejzazší řešení.

Až se začnete potit

- Skandinávská sauna má dvě varianty: v klasické je teplota 75 až 90 °C, vlhkost vzduchu 20 až 35 % a dosahuje se jí poléváním rozpálených kamenů. V suché sauně jsou teploty 95 až 100 °C a vlhkost vzduchu 5 až 10 %.

- V sauně byste neměli lámat rekordy ve výdrži, ale naopak příjemně prohřát organismus. Doba pobytu je individuální, obvykle se pohybuje do 15 minut. Začátečnice vydrží asi pět minut.

- Vyhledejte místo v sauně, kde je vám příjemně, vyvarujte se přílišných pohybů. Až se začnete potit, můžete si hrubou žínkou z kůže stírat odumřelé buňky, vaše pokožka pak bude krásně hladká.

- V sauně můžete sedět nebo ležet – celé tělo tak bude v jedné teplotní zóně, ovšem pozor, aby se vám nezamotala hlava při vstávání.

Hurá ven
Když vyjdete ze sauny, osprchujte se studenou nebo vlažnou vodou, nebo vlezte do studeného bazénku. Pamatujte, že až si namočíte hlavu, přestane vám být studená voda na těle tak nepříjemná.

Při pravidelném saunování vypotíte škodliviny a organismus se výrazně okysličí díky rozšíření kožních cév.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Dušan Křístek, lázně Hevíz

Pozor!
Najděte odvahu a vlezte pod studenou sprchu, bez ochlazení organismu se efekt sauny ztrácí. Pocit hned po osprchování bude moc příjemný.

Relax
Po zchlazení se osušte a lehněte si v odpočívárně na lůžko. Odpočinek by měl trvat stejnou dobu, jakou jste strávila v sauně. Neležte zde v mokrém ručníku, ale v suchu, jinak vám bude zima.

3x a dost
Po třech kolech pocení a relaxace je čas jít domů – efekt je dostatečný. Poslední odpočinek si můžete protáhnout až na půl hodiny. Na zbytek dne si naplánujte spíše klidný režim, na bujarý večírek zapomeňte.

Pravidla saunování
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pitný režim
Mezi fázemi v sauně nikdy nepijte, ale dodržujte pitný režim před saunováním. Po pobytu doplňte dostatečné množství tekutin, nejvhodnější jsou minerálky s nízkým obsahem minerálů nebo neslazené čaje.

BONUSY

- při pravidelném saunování budete odolnější vůči nachlazení

- posílíte imunitu

- vaše pleť bude krásnější a zdravější

- dostanete do kondice svůj kardiovaskulární systém

Autor: připravila: oli